Hlavní obsah

Žid, který přežil holokaust, se sešel se svou zachránkyní

– New York
Novinky, lsi

Na newyorském letišti JFK došlo na začátku prosince k dojemnému setkání. Setkal se zde Michael Hochberg, který přežil holokaust, se svou polskou zachránkyní Krystynou Jakubowskou. Jejich setkání pořádala Nadace spravedlivých. Dvojice se setkala teprve počtvrté od konce druhé světové války.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Žid, který přežil holokaust, se sešel s Polkou, jejíž rodina ho za války zachránila

Článek

Rodina Jakubowské si vzala Hochberga před 68 lety k sobě domů, čímž ho zachránila před pobytem ve varšavském ghettu a následně pravděpodobnou smrtí.

„Moje matka znala Michaelovy rodiče a zároveň byla člověkem, který opravdu miloval děti. Proto když Michael přišel k nám domů a po několika dnech bylo zřejmé, že se pro něj jeho rodiče nevrátí, během sekundy se rozhodla, že zůstane s námi,“ řekla Jakubowská.

„Rovněž řekla mým sestrám a bratrovi, jak se mají chovat na veřejnosti a že nemají mluvit o Michaelovi před sousedy. Rovněž jsme si nemohli přivést domů přátele,“ doplnila dnes šestaosmdesátiletá žena.

Život ve strachu

Po více než dva roky ukrývala matka Jakubowské Rozalia Hochberga před Němci ve svém bytě. Její rodina s tím i přes obrovské riziko souhlasila.

„Byla jsem vystrašená, protože jsem věděla, co se děje kolem a jaké může mít tento čin důsledky. Němci také často ukazovali, co se stane s tím, kdo ukrývá Žida, a co se stane jeho rodině - smrt,“ popsala Krystyna, která byla za války ještě náctiletá.

Michael pochopitelně nemohl opouštět byt, protože by mohl být odhalen. Pouze jednou prý vyšel na chvíli ven. Bylo to v noci, když byla příliš velká tma na to, aby ho mohl někdo vidět.

Někdy, když vypadala situace bezpečně, vzala Krystyna Michaela na balkón. Právě na ten balkón, ze kterého viděl v dubnu 1943 požár varšavského ghetta, při němž zemřeli jeho rodiče.

Po válce emigroval do Izraele

V srpnu 1944, po Varšavském povstání, když Němci násilně vyhnali obyvatele z města, rozhodla se Rozalia, že vezme Michaela s sebou.

Krystynin otec Jozef, který byl členem polské zemské armády, byl během povstání zabit. Její matka zemřela o Vánocích téhož roku. Od té doby se musela starat o Michaela sama.

A tak spolu zůstali až do osvobození Polska sovětskou armádou v roce 1945. Hochberg se pak stěhoval do židovského sirotčince a následně emigroval do nově vzniklého Izraele.

„Neměl jsem moc času na to, se rozloučit. Jediné, co jsem mohl udělat, bylo obejmout každého, kdo byl zrovna doma. Potom jsem odešel,“ vzpomínal dnes sedmasedmdesátiletý Hochberg.

V současnosti žije Michael v izraelské Haifě, jeho zachránkyně stále ve Varšavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám