Hlavní obsah

Australská pláž se propadla do země

Během sobotní noci se propadla země v oblíbeném australském kempu nedaleko Rainbow Beach na východě státu Qeensland. Prostor o velikosti jednoho fotbalového hřiště se zhroutil do tři metry hluboké jámy a spolu s ním i karavan, auto a několik stanů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:Australská pláž se propadla do země Video: Reuters

 
Článek

Policie z populárního místa Inskip Point a přilehlé pláže evakuovala sto čtyřicet lidí. Země se propadla pod pláží a částí kempu. „Večer jsme spali raději u silnice, a když jsme se druhý den vrátili, náš stan tam stále byl, ale soused takové štěstí neměl, v jámě mu zmizel karavan,“ řekl svědek události.

Během incidentu nebyl nikdo zraněn. Strážci Qeenslandského národního parku zatím přesnou příčinu propadu země neznají, a proto případ bude muset prověřit geolog.

Důvodů propadů země může být několik. Sesuvy jednak způsobuje geologická činnost, kdy se podzemní jeskynní systémy a dutiny zhroutí. To je často způsobeno silným deštěm nebo povodní, která rozmočí kamenné podloží pod povrchem země. Dalším důvodem propadu země může být také zemětřesení.

„Tady na tom místě jsou propady země velmi časté, má to souvislost se zemními sedimenty a pohybem vody pod povrchem země,” řekl serveru ABC geolog Allison Golsby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám