Hlavní obsah

Mladík získal práci snů, narazil ale na velký problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Hyde z Nového Zélandu získal pro mnohé práci snů – stáž u OSN. Je ale neplacená. 22letý Hyde nemá dost peněz, a žije proto ve stanu u Ženevského jezera. Paradoxní je, že rodina se o jeho strastech dozvěděla až poté, co jim poslal výtisk švýcarských novin, které o něm napsaly jako první.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo OSN v Ženevě

Článek

Hyde si prý v Ženevě hledal nějaké ubytování, brzy ale zjistil, že ceny pronájmů se v tomto šestém nejdražším městě na světě pohybují v částkách, které si nemůže dovolit. Bez jakéhokoli příjmu se tedy rozhodl situaci vyřešit originálně: na pláži u Ženevského jezera si postavil stan a zakoupil si i malý plynový vařič.

Jak popsal, když prší, jeho skromný příbytek není ideální.

„Nevybral jsem si stan, který je úplně voděodolný,“ svěřil se reportérovi švýcarského listu Tribune de Geneve. „Jak to dělají ostatní? Šanci tak dostanou jen ti, jejichž rodiče si to mohou dovolit,“ dodal.

Věci si schovává v práci

Stan mladého Novozélanďana stojí nedaleko plážového klubu OSN, kde prý ostatní zaměstnanci organizace pijí a baví se. „V noci vidím své kolegy, jak si tam užívají,“ uvedl David.

Ráno si vždy sbalí stan, vezme si oblek, popadne plynový vařič a vyrazí do kanceláře, kde si své věci schovává pod pracovním stolem.

Hydeovu matku jeho příběh nepřekvapil, zná totiž jeho zarputilost a je si jistá, že pokud by se mu pokusili jako rodina nějak pomoci, odmítl by to.

„Jen doufám, že dobře jí a je v teple. Alespoň že je léto,“ řekla žena pro novozélandský web Stuff New Zealand.

Skončit nehodlá

Příběh mladého stážisty se zdá být absurdní. Jak napsal list The Washington Post, není to poprvé, co se v médiích řeší téma neplacených stáží při OSN. Nedávno tito stážisté ze Ženevy dokonce uspořádali protestní pochod. Spojené národy obvinili, že bezplatnou prací porušují Všeobecnou deklaraci lidských práv.

„Možná jsem byl naivní, když jsem sem jel, ale tahle politika neplacení stážistům mě štve,“ uvedl Hyde pro Tribune de Geneve.

Nechce ale odjet dřív, protože by si pak nemohl prestižní zkušenost zapsat do životopisu. „Pokud odjedu před koncem, nedostanu certifikát,“ dodal mladík.

Reklama

Výběr článků

Načítám