Hlavní obsah

Jedna z nejvzácnějších šelem má nečekaného nepřítele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rys iberský, jedna z nejohroženějších šelem na světě, se ve Španělsku zase začal rozšiřovat poté, co téměř vyhynula. Avšak přes veškeré snahy o jeho přežití se dnes střetává s nečekaným nepřítelem – automobily, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Rys iberský

Článek

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) to je dnes pro tento druh největší hrozba. Počet rysů usmrcených automobily v posledních letech značně vzrostl. Zatímco v roce 2008 automobily usmrtily dva rysy, loni to již bylo 22 šelem. Od roku 2002 na silnicích pod koly automobilů zahynulo 73 rysů, uvedl WWF, který za viníka označuje špatnou údržbu silnic a jejich okolí.

„Je to pobuřující, protože problém by bylo možné snadno vyřešit,“ zdůrazňuje Ramón Pérez de Ayala z WWF. Podle něho by bylo třeba umístit bariéry, okraje silnic zbavit křovin a zajistit přirozené přechody pro rysy. Taková opatření by si však vyžádala náklady ve výši šesti miliónů eur (162 miliónů Kč). „Vymlouvají se na krizi a nedělá se ani základní údržba,“ tvrdí.

Španělské ministerstvo rozvoje nicméně ujišťuje, že „v boji proti nehodám na silnicích spolupracuje“. Počátkem června podepsalo akční plán s ministerstvem zemědělství.

Podle těchto resortů může naději na to, že rys iberský přestane být nejohroženější šelmou na světě, zmařit sílící automobilový provoz a krvácivé onemocnění postihující divokého králíka, hlavní potravu rysa.

Kriticky ohrožený druh

Rys iberský, se svou kožešinou s tmavými skvrnami a špičatýma ušima končícíma černým střapečkem, je jedinou šelmou na červeném seznamu kriticky ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN), uvádí Catherine Numová, zástupkyně IUCN ve Španělsku.

Toto malé zvíře, které v dospělosti váží deset až čtrnáct kilogramů, by bylo první šelmou, která vyhyne, od té doby, co před 10 tisíci lety vymizel šavlozubý tygr, konstatuje Ramón Pérez de Ayala.

„V polovině 80. let tu žily jen ojedinělé exempláře rysů,“ uvádí Carlos Serrano z organizace na ochranu rysů iberských v oblasti Kastilie-La Mancha. V roce 2002 žila na Pyrenejském poloostrově necelá stovka rysů iberských. Stávali se obětí automobilů, ale také lovu, zásahů do jejich životního prostředí a klesajícího počtu divokých králíků.

Program Life and Iberlince, financovaný z velké části Evropskou unií, má čtyři chovná centra ve Španělsku a jedno v Portugalsku. Spojuje úsilí úřadů, ekologických organizací a sdružení lovců. Na léta 2011 až 2016 mu byl vyčleněn rozpočet ve výši 34 miliónů eur (asi 920 miliónů Kč).

Jejich počet se zvýšil

Mladí rysové, kteří se narodili v zajetí, jsou drženi daleko od lidí a dohlížejí na ně skryté kamery. Cvičí se v lovu. „Snažíme se jim obstarávat dostatek divokých králíků,“ říká Francisco Villaespesa Sánchez, ředitel chovné stanice El Acebuche na jihu země.

Podle toho, jak dokážou lovit, jsou rysové vypouštěni do přírody. Ti, kteří vypuštěni nebyli, jsou určeni k reprodukci.

Tyto snahy o záchranu šelmy se začínají vyplácet: za necelých deset let se počet rysů žijících ve volné přírodě více než ztrojnásobil. V roce 2011 jich bylo podle WWF přes 300 – především v Andalusii, Extremaduře na jihovýchodě a v Kastilii La-Mancha v centrální části Španělska a v Portugalsku.

Zbývá vyřešit problém s automobily. „Pro člověka je velmi náročné a nákladné zachránit druh na pokraji vyhubení,“ říká ředitel programu Life and Iberlince Miguel Simón.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám