Hlavní obsah

Inspirativní babička běží napříč Amerikou

Novinky, fis

Přestože je osmašedesátiletá Rosie Swale Popeová už roky babičkou, kondici a elán by jí mohly závidět o generaci či dvě mladší ženy. Po dobrodružných cestách, které podnikla v minulosti, se loni na podzim vydala na „malý běh napříč Spojenými státy“, jak svoji túru nazývá. Do cíle, kterým je kalifornské San Francisco, chce doběhnout koncem tohoto roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rosie Swale Popeová na své aktuální cestě Spojenými státyVideo: Reuters

 
Článek

Na trasu dlouhou 5425 kilometrů z New Yorku do San Franciska se Popeová, žijící v britském Walesu, vydala loni v říjnu. Po dobu této cesty je jejím domovem téměř třímetrový obytný vozík, který táhne za sebou. Osmašedesátiletá běžkyně zdolá v průměru 16 kilometrů denně. Volna měla doposud minimum.

Její běh není pouhou snahou o úctyhodný sportovní výkon. Má být motivací pro nemocné trpící rakovinou a jejich rodiny, aby bojovali a nevzdávali se. Popeová se snaží šířit povědomí o této zákeřné nemoci od doby, kdy v roce 2002 zemřel její manžel Clive na rakovinu prostaty. Jejich manželství trvalo přes 20 let.

Popeová se se ztrátou manžela vyrovnala statečně. Zármutek se proměnil v úsilí pomoci ostatním a v motivaci lidí, aby se těžkými životními situacemi nenechali položit na lopatky. Sílu, kterou v sobě člověk dokáže nalézt, demonstruje obdivuhodnými sportovními výkony i tím, že se na své cestě setkává s pacienty, kteří prošli rakovinou a s jejich blízkými. Právě poznávání různých lidí ji prý baví nejvíce.

Odhodlaná šedesátnice má za sebou už vícero dobrodružství. V minulosti se například sama plavila z Velké Británie do Spojených států. Podnikla také běh kolem světa, během něhož na Aljašce bojovala s omrzlinami a na Sibiři se setkala s vlky a medvědy. Díky své životní filozofii si však Popeová každý krok svých cest užívá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám