Hlavní obsah

Bezdomovec dostal 100 dolarů. To, jak s penězi naložil, dojalo celý svět

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři desítky miliónů lidí už za necelých deset dní od vydání viděly bezmála pětiminutový klip, který ukazuje, jak jeden americký bezdomovec naloží se sto dolary. Ty mu věnoval Josh Paler Lin, který natáčí zábavná videa. Tentokrát se však rozhodl pomoci. A jak se zdá, bezdomovce se mu podaří dostat zpět do běžného života.

Bezdomovec dostal sto dolarů a překvapil tím, za co je utratil

 
Článek

Je to známá skutečnost. Mnoho lidí nedává bezdomovcům peníze, protože mají za to, že by je utratili nevhodným způsobem. A ano, někdy to tak možná skutečně i je. Ale Josh Paler Lin se rozhodl natočit video o tom, jak bude bezdomovec jednat, když dostane větší finanční dar. Konkrétně mu dal 100 dolarů (asi 2270 korun) a poté jej z povzdálí s kolegou sledoval a natáčel.

Bezdomovec Thomas se sice odebral do obchodu specializovaného na alkohol, ale nakoupil tam primárně jídlo, které posléze šel do parku rozdat jiným bezdomovcům, které prý ani neznal. Lin si stojí za tím, že video je zcela autentické a nebylo v žádném případě zinscenované. Tak jako tak získalo velký ohlas a vyvolalo silné volání po tom, aby se založil účet, kam by lidé mohli posílat příspěvky na pomoc bezdomovci.

Čtyři měsíce na ulici 

Za velkou vlnu solidarity může i důvod, proč se Thomas na ulici vůbec dostal. Vzdal se své práce, aby se mohl starat o své nemocné rodiče. Ti nakonec zemřeli oba během dvou týdnů a on poté přišel o dům, protože nemohl rychle najít práci a zdravotní pojistka rodičů nepokryla jejich péči kompletně. Na ulici byl v danou chvíli teprve čtyři měsíce.

Lin se mu omluvil, že jej sledoval a dal mu ještě sto dolarů navíc. Jenže poté udělal ještě něco důležitějšího. Zřídil výše zmíněný účet, na kterém se za devět dní sešlo již přes 130 000 dolarů (asi 2,9 miliónu korun), ač bylo cílem získat 10 000 dolarů. Z peněz se má Thomasovi koupit zpět dům, o který přišel, či jiné místo, kterému by mohl opět říkat domov. Dále se prostřednictvím stránky hledá i jeho potenciální nový zaměstnavatel, aby měl co nejdříve práci. Pomoci je možné zde.

„Lidé mají za to, že jsem mu změnil život. Pro mě to je však přesně opačně. Cítím, že život změnil on mně,” konstatoval autor videa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám