Hlavní obsah

Nejlepší ledoví sochaři ukazují na Slovensku své dovednosti

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrabieno

Na Hrebienku ve Vysokých Tatrách probíhá tento víkend mezinárodní mistrovství ve stavbě ledových soch Tatry Ice Master. Českou republiku zastupuje loňský vítěz soutěže plzeňský sochař František Bálek se svým týmem.

Na Hrebienku ve Vysokých Tatrách probíhá mistrovství ve stavbě ledových sochVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Jsem tady podruhé. Loni jsem tuto soutěž vyhrál, tak se budu snažit úspěch zopakovat, i když je to těžší a těžší,“ řekl Novinkám Bálek. Při stavbě ledových soch mu letos pomáhal bratr Josef z Karlových Varů. Také proto byla tématem jedné z jejich ledových soch fontána s karlovarským lvem.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Plzeňský sochař František Bálek při práci

Soutěže se kromě českého mužstva zúčastnili také soutěžící z Japonska, Polska, Velké Británie, Ruska, Srbska, Rumunska, Maďarska a Slovenska.

Slovenský tým tvořili Adam Bakoš a Branislav Petráš. Oba se věnují především klasickému řezbářství. „Práce s ledem se nám zalíbila, když jsme se loni zúčastnili prvního ročníku této soutěže. Proto jsme se přihlásili i letos,“ říká Bakoš.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenští sochaři vytvářejí medvěda z ledu

Sochy chrání zeď

Nevýhodou je, že sochy dlouho nevydrží. Letos proto si organizátoři vymysleli speciální ochranu. Tvoří ji tzv. čínská zeď, kterou vytvořili rovněž z ledu, ale pro jistotu jí přikryli bílou látkou, aby lépe snášela teplotní rozdíly. Návštěvníci mohou na tuto ledovou čínskou zeď vystoupit, obdivovat z ní ledové sochy. Po ní se dostanou až k největší atrakci, kterou je ledový chrám, jehož autorem je rovněž plzeňský sochař Bálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám