Hlavní obsah

Češi mohou poprvé spatřit měsíční kámen

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Není to tak, že by bohatý šejk Praze zapůjčil kámen v hodnotě 10 miliónů korun, který byl skutečně součástí horniny na Měsíci. Jeho majitelem je Čech, který ho před lety našel na Sahaře, kde pátral po meteoritech. Že je jeho půlkilový kámen z Měsíce, zjistil náhodou až po 15 letech.

V Česku je poprvé k vidění úlomek MěsíceVideo: Novinky

 
Článek

Měsíční kámen je hlavním lákadlem na prodejní výstavu drahých kamenů v pražském obchodu s drahými kameny. Půlkilový kámen, jehož cena se odhaduje na 10 miliónů korun, je k vidění v suterénu. Za 150 korun vstupného si ho mohou návštěvníci nejen prohlédnout, ale dokonce se ho i dotknout.

„Máme ho samozřejmě pod alarmy, ale v ochranném skle jsme nechali udělat otvor na prst, aby si lidé mohli sami sáhnout na Měsíc. Je to přece jen poprvé, kdy je vystavován,“ řekl při odhalení měsíčního kamene jeden z majitelů obchodu Mineralie Marian Gajda.

Větších kamenů, jakým je tento, existuje na světě zhruba sto padesát. Za pláty měsíčního kamene jsou lidé ochotni zaplatit zhruba 39 tisíc korun za gram. Nicméně příběh majitele tohoto kamene nezačíná ve vyhlášené aukční síni.

Dobrý nápad před čtvrtstoletím

„Já samozřejmě nemohu prozradit, kdo je majitelem měsíčního kamene, který nám ho zapůjčil. Ale lze říci, že je to majitel i nálezce v jedné osobě. Tento muž byl totiž součástí expedice, která před 25 lety na Sahaře pátrala po meteoritech. Oni byli jedni z prvních, kteří si uvědomili, že jde o komoditu, se kterou lze obchodovat. Jenomže tento kámen ve srovnání s ostatními úlomky meteoritů se mu zdál divný, a tak ho až po 15 letech nechal otestovat,“ uvedl Gajda.

Foto: Stáňa Seďová

Měsíční kámen na pražské výstavě

Pouze dvěma americkým vesmírným výpravám se podařilo přivézt na Zemi měsíční horninu, přičemž první várka byly vlastně meteority, které na Měsíc přilétly. Až druhé vzorky byly skutečně součástí Měsíce.

„Testy nakonec ukázaly, že tento kámen má přesně stejné složení jako horniny, které přivezli američtí kosmonauti z Měsíce,“ doplnil autor výstavy. Dodnes lze najít zbytky horniny z Měsíce na dvou místech na Zemi. Právě na Sahaře a dále na Antarktidě. Ovšem velmi často se u takovýchto nálezů ukáže, že jde o meteority, které jsou též vzácné a obchodovatelné, ale nepocházejí z Měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám