„Normálně žije na území jihozápadní a východní Austrálie, a je tedy záhadou, jak se dostala k nám,“ sdělil Pavel Moulis z rokycanské pobočky Českého svazu ochránců přírody. Mohutný pták má poškozené opeření na křídlech.

„Přítomnost lidí jí evidentně nevadí, mohla tedy uniknout z nějakého zájmového chovu či zoologické zahrady,“ podotkl Moulis.

„Naše labuť to není,“ řekl Právu mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. „Máme tři a všechny jsou v pořádku u nás,“ dodal Vobruba.

Černá labuť má rozpětí křídel až dva metry a váží až devět kilogramů – velikostí je tedy srovnatelná se svojí bílou příbuznou.

„Budeme ji na ejpovickém jezeře monitorovat. V případě potřeby jí odchytíme a dostane azyl v naší stanici. Zároveň budeme pátrat po chovateli, kterému tato krásná a impozantní labuť zřejmě ulétla, neboť v naší přírodě se běžně nevyskytuje,“ uzavřel Moulis.