Hlavní obsah

Největší kočkovitou šelmou světa je 418kilogramový liger

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho se tvrdilo, že ligeři, tedy kříženci samice tygra a samce lva, jsou největšími kočkovitými šelmami na světě. Až teď se ale tento hybrid dočkal oficiálního potvrzení tohoto statusu, když byl rekordmanem potvrzen 418kilogramový samec s příhodným jménem Hercules.

BEZ KOMENTÁŘE: Největší kočkovitá šelma světa - liger Hercules

 
Článek

Liger (někdy také ligr) je nejběžnější formou kříženců mezi velkými kočkovitými šelmami. V přírodě se nevyskytuje, lvi a tygři se tam totiž vzhledem k odlišnému způsobu života nesetkávají, a tak je jejich chov možný jen v zajetí.

Kříženci kočkovitých šelem
Tigon - kříženec samice lva a samce tygra
Liger - kříženec samce lva a samice tygra
Liliger - kříženec samice ligera a samce lva

Do značné velikosti dorůstají díky absenci genu omezujícího velikost potomstva. U lvů ho totiž přenáší samice a u tygrů naopak samec. Tím se liší od tigonů, což jsou kříženci samců tygra a samic lva, a spojením zmíněných genů jsou mnohem menší než ligeři.

Foto: Profimedia.cz

Rozměry Hercula jsou opravdu úctyhodné

Hercules, který se svými rozměry zapsal do Guinnessovy knihy rekordů, se narodil v roce 2001. Dorostl do délky 332 centimetrů a v kohoutku měří 125 centimetrů. Žije v americké Jižní Karolíně v safari, které bylo založeno před 30 lety a funguje také jako rezervace pomáhající ohroženým druhům.

Vedle člověka působí obří liger, jenž denně sní až 11 kilogramů masa, monstrózně, ale v rámci možností je to docela mazel. Vždyť se například nechá krmit mlékem z dětské lahve. Potomky od něj ale nelze očekávat, samci ligerů jsou totiž neplodní. To neplatí pro samice, které se zpravidla rozmnožovat můžou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kiara je potomkem lva a křížence lva s tygremVideo: Reuters

Přeborníkem v křížení ligerů je zoologická zahrada v ruském Novosibirsku, která se dostala ještě o krok dál. Jejich devět let stará samice ligera Zita se tam totiž spářila se lvem a narodil se tak liliger, tedy kříženec ligera a samce lva.

První takové mládě se narodilo loni v srpnu a letos v květnu přišla na svět další tři, ve všech případech se jednalo o samičky. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Ligeřice Zita se svými třemi mláďaty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám