Hlavní obsah

Hmyzí šéfkuchař opaluje tarantule zapalovačem

Kulinářskými výtvory určenými pro odvážné žaludky se vyznačuje hollywoodský gastronomický festival Bug-A-Thon. Podávají se tu tarantule v těstíčku, škorpióní plátky s omáčkou, luční koníci, švábi, mravenci, termiti i červi. Páteční třetí ročník tohoto festivalu se znovu snažil ukázat možné využití hmyzu.

Foto: Profimedia.cz

David George Gordon je šéfkuchařem proslulým hmyzími specialitami. V kuchyni si poradí i se škorpiónem.

Článek

Pokud jde o tarantule servírované jako předkrm, ty po zmrazení a rozmrazení hmyzí šéfkuchař David George Gordon vykuchá, opálí jim chloupky zapalovačem, a pak zbylé tělo ponoří do těstíčka. „Smažit je stačí jen pár minut. Přidávám svou tajnou ingredienci, špetku pálivé papriky pro chuť. A nejlepší částí jsou nožičky,“ řekl agentuře Reuters během názorné ukázky, jak by hmyz mohl sloužit coby strava.

Foto: Profimedia.cz

Hmyz se dá připravit na různé způsoby, každý ovšem nemá odvahu ho ochutnat.

Právě hmyz je dlouhodobě považován za nejudržitelnější, ekologicky nejšetrnější a nejlevnější zdroj živočišných bílkovin. Pravidelně ho konzumují dvě třetiny světové populace, jak uvedla jedna z organizátorek festivalu Andrea Silvermanová. Podle ní je smyslem podobných akcí šířit povědomí o nutričních kvalitách hmyzu.

„Tarantule byly skvělé. Chutnaly jako krevety v těstíčku. Vyzkoušela jsem taky kobylky. Jejich hlava chutná jako kapie!“ dodala nadšeně Silvermanová. Na výživové látky bohatí cvrčci podle ní poskytují třikrát vyšší množství vápníku a železa než hovězí a k vyprodukování stejného množství bílkovin z cvrčků je třeba stonásobně méně vody než v případě hovězího dobytka. Jejich chuť znalci přirovnávají ke krabům s náznakem oříšků.

Anketa

Ochutnali jste někdy hmyzí specialitu?
Ano
18,9 %
Ne
81,1 %
Celkem hlasovalo 4142 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám