Hlavní obsah

Nejlepší restaurace světa je ve Španělsku

Nejlepší restaurací světa je španělský El Celler de Can Roca. Vyplývá to alespoň z žebříčku, který každoročně sestavuje britský časopis Restaurant Magazine. Restaurace El Celler de Can Roca se nachází v Gironě, chlubí se třemi michelinskými hvězdami a v minulých letech skončila na druhém místě, uvedla agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Nahlédněte do nejlepší restaurace na světě

 
Článek

Vyhlášení 50 nejlepších restaurací světa se uskutečnilo v pondělí večer v Londýně. Na výběru nejlepšího podniku se podílí více než 900 šéfkuchařů, majitelů restaurací a novinářů.

"El Celler de Can Roca v Gironě byla dlouhá léta oslavována jako jedno z nejlepších míst ve Španělsku, kde se dá najíst. Dva roky se umísťovali na druhém místě a nyní si vyměnili místo s dánskou Nomou," uvedli organizátoři soutěže ve svém prohlášení. Ocenili jak vynikající jídlo, tak i pohostinnost majitelů, tří bratrů Rocových.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Bratři Rocové při převzetí ocenění. Zleva Joan, Jordi a Josep

El Celler de Can Roca byla otevřena v roce 1986 a specializuje se na katalánské suroviny a molekulární kuchyni. Michelinský průvodce jejich jídla označuje za "kreativní" a novinář Edward Owen z deníku The Times o nich zase napsal, že jde o "spojení tradičních jídel se surrealistickým nádechem". Nejstarší z bratrů Joan Roca je šéfkuchařem, mladší Josep sommeliérem a nejmladší Jordi má na starosti dezerty.

Otevření restaurace bylo pro bratry logickou volbou, mají to totiž v rodině. Svůj podnik otevřeli v blízkosti restaurace, kterou jejich rodina provozovala od roku 1967. V roce 2007 se přestěhovali asi o sto metrů dál do budovy, kterou si nechali postavit na zakázku přesně podle svých představ.

V nové moderní kuchyni může pracovat až 30 kuchařů, které může Joan Roca kontrolovat ze své prosklené kanceláře. Zajímavý je také vinný sklep, ve kterém je uloženo kolem 60 tisíc lahví vína. Taková zásoba je opravdu potřeba, na všech vinných lístcích totiž restaurace nabízí úctyhodných 2800 druhů vína.

Foto: El Celler de Can Roca

Ve vinném sklepě je uskladněno 60 tisíc lahví vína

Aktuálně restaurace nabízí degustační menu za 130 eur (asi 3350 Kč) a bohatší festivalové menu za 160 eur (4100 Kč). Pro ty, kteří to mají do restaurace daleko, je k dispozici několik kuchařek, ve kterých se bratři podělili o své bohaté zkušenosti.

V předchozích třech ročnících žebříčku dominovala dánská restaurace Noma z Kodaně, nyní obsadila druhé místo. Třetí pak skončila Osteria Francescana z italské Modeny. Mezi padesáti nejlepšími restauracemi se nachází i šest amerických, šest francouzských či celkem pět španělských (z toho tři v první desítce). Český zástupce není v žebříčku žádný, nejbližší oceněnou restaurací je Steirereck ve Vídni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám