Hlavní obsah

Paroží Krále lesa získalo zlatou medaili

Právo, Vladimír Vácha

Zlatou medaili – nejvyšší myslivecké ocenění získaly letos na vimperské výstavě mysliveckých trofejí parohy Krále lesa – jelena, který pravidelně tráví zimu v přezimovací obůrce Národního parku Šumava (NPŠ) Beranky na Srní.

Foto: Štěpán Rosenkranz

Vimperská výstava mysliveckých trofejí

Článek

„Pro znalce trofejí a parohů je to událost, ke které na Šumavě dochází výjimečně. Odborná komise, která se v úterý sešla při přehlídce trofejí zvěře z Národního parku Šumava za rok 2012, udělila zlatou medaili parohům, které shodil jelen s nejsilnějším parožím na západní straně Šumavy,“ řekl Právu mluvčí NPŠ Pavel Pechoušek. Připomněl, že zlatá medaile je nejvyšší myslivecké ocenění, které se v této oblasti uděluje.

„Jelení parohy z Národního parku Šumava ji naposledy získaly v roce 1993. Tehdy se jednalo o jelena, který byl ulovený v oblasti Plešného jezera,“ upřesnil Adam Jirsa, který má péči o zvěř v NPŠ na starosti.

Vedle parohů Krále lesa hodnotila odborná komise dalších 181 trofejí zvěře, která byla v loňském roce ulovena, nebo byla nalezena uhynulá na území národního parku.

„Aktivním přístupem proti kůrovci jsme téměř zastavili kůrovcovou kalamitu a lesníkům zůstává na redukci zvěře více času. Proto bylo možné v roce 2012 ulovit nejvíc kusů černé zvěře historii parku, a u jelení zvěře to byl druhý největší počet za posledních 10 let,“ shrnul výčet ulovené černé a jelení zvěře ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek. Dodal, že zájemci si kapitální trofeje mohou ve vimperském Hotelu Zlatá Hvězda prohlédnout do čtvrtka 21. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám