Hlavní obsah

Muž našel na pláži velrybí výměšek za milióny

Novinky, vps
Morecambe

Vypadá to jako špinavý kámen, který navíc nevábně páchne, pro Angličana Kena Wilmana je to ale životní nález. Z tříkilové hroudy se totiž vyklubala vzácná substance ambra, vznikající v trávicím traktu velryb. Používá se při výrobě parfémů a je velmi ceněna. Nalezený kus může mít hodnotu v přepočtu více než tří miliónů korun, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž našel na pláži velrybí výměšek za miliónyVideo: Reuters

 
Článek

Ken Wilman ambru na pláži ve městě Morecambe přehlédl, jeho pes se od ní ovšem odmítal hnout a neustále ji očichával. To muže zaujalo, šel proto domů a vyhledal si podrobnější informace na internetu. Když zjistil, jakou vzácnost nechal volně ležet na pláži, rychle utíkal zpět a životní objev si odnesl domů.

Ambra vzniká v trávicím traktu vorvaně obrovského. Čerstvá má nepříjemný zápach, ten se ale jejím stárnutím mění v příjemné a zemité aroma. V minulosti byla klíčovou ingrediencí při výrobě parfémů. Dnes už sice byla většinově nahrazena syntetickými materiály, někteří výrobci ji ale stále používají.

Nezaměstnanému Angličanovi už jeden francouzský obchodník nabídl v přepočtu zhruba milión korun za odkup jeho ambry, odborníci se však shodli, že v závislosti na čerstvosti může mít cenu více než tří miliónů.

Wilman teď hodlá zaslat vzorek odborníkovi, aby určil přesnou hodnotu. „Pokud se potvrdí odhady, bude to jako výhra v loterii,“ řekl šťastný nálezce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám