Hlavní obsah

Botanik odhalil chybu na kanadských dolarech. Je na nich špatný javorový list

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský botanik Sean Blaney upozornil na nenápadnou, ale fatální chybu na kanadských dolarech. Podle něj je na nich totiž vyobrazen list javoru mléče místo cukrového. Oko laika by si rozdílu mezi listy možná nevšimlo, to botanikovo je ale přísnější, Blaney se svým zjištěním netají.

Foto: Profimedia.cz

Tento javorový list natištěný na kanadských dolarech je podle botanika chybný.

Článek

Na nových kanadských dolarech je vyobrazen list špatného druhu javoru. Kanadským symbolem je list javoru cukrového, ten figuruje i na státní vlajce. Javor mléč roste naopak především v Evropě, mimo jiné i v České republice.

Právě jeho list se ale podle botanika Seana Blaneyho ocitl na kanadských bankovkách v hodnotě 20, 50 a 100 dolarů. K rozeznání jsou listy hlavně podle počtu a tvaru laloků. Javor mléč jich má více než ten kanadský cukrový, navíc se vyznačují tupými zářezy a rovnoběžnými stranami.

Foto: Novinky.cz s použitím Flickr.com

Rozdíl mezi javorovým listem na kanadské vlajce a listem na nové bankovce je patrný

Ponížená kanadská centrální banka se proti nařčení z pochybení brání tím, že měla v úmyslu na bankovky umístit univerzální javorový list, který by nesl znaky společné pro více druhů javorů. Tento argument ale Sean Blaney nepovažuje za dostačující vysvětlení. Možná tedy nakonec kanadské dolary budou vypadat ještě trochu jinak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám