Hlavní obsah

Norský base jumper přežil neřízený pád z 1200 metrů

Novinky, vps

O tom, jak uniknout hrobníkovi z lopaty, může po svém posledním kousku vyprávět norský base jumper Richard Henriksen. Zkušený parašutista natáčel pro televizi skok z hrazdy na úpatí kilometr vysokého útesu, když v tom se kovová konstrukce zhroutila. Otce pěti dětí zachránila chladná hlava a především notná dávka štěstí.

BEZ KOMENTÁŘE: S base jumperem se utrhla na vrcholu útesu hrazda, ze které skákal

 
Článek

Kaskadérský kousek měl být součástí nového adrenalinového pořadu norské televize NKR1. Podstatou této vylepšené verze base jumpingu je skok z hrazdy, na které se parašutista před skokem několikrát otočí. Úspěšný pokus můžete vidět ve druhém videu.

Henriksenův skok se nezdařil podle plánu, hrazda se totiž po první otočce rozpadla. Nor udělal setrvačností salto ve vzduchu a zřítil se z útesu o výšce 1200 metrů. Měl však obrovské štěstí, nezachytil se žádnou částí těla o skálu, a měl tak čas a klid na otevření padáku. Z hrozivého pádu nakonec vyvázl bez zranění, uvedla televize NKR1.

BEZ KOMENTÁŘE: Zdařilý seskok z hrazdy

Base jumper, který je v civilu chirurgem, byl podle svých slov zklamán neúspěšností kaskadérského kousku. Na druhou stranu ho potěšilo, že nečekanou situaci chladnokrevně zvládl. Závažnost celé události si uvědomil až později.

Base jumping

Base jumping je adrenalinový sport, se kterým přišel v 60. letech dvacátého století Carl Boenish. Base je složeno z počátečních písmen míst, ze kterých se skáče: buildings (budovy), antennas (antény), spans (mezery či mosty) a Earth (země a útesy). Jedná se o seskoky z pevných bodů za použití padáku, který bývá nezřídka otevírán jen několik desítek metrů nad zemí.

„Když jsem seděl doma s dětmi, tak mi došlo, že nechybělo málo a moje děti mohly být bez otce,“ dodal pro NKR1 šťastný muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám