Hlavní obsah

Vzdušný princ se v 68 letech vznášel na drátu ve výšce 180 metrů

– Niagara Falls
Novinky, zkr

Říká se mu Vzdušný princ (Prince of the Air) a tato přezdívka mu opravdu sedí. Osmašedesátiletý Kanaďan Jay Cochrane je totiž veleúspěšný provazochodec. Svůj poslední kousek předvedl minulý týden, kdy v Niagara Falls přešel po prověšeném pět centimetrů silném ocelovém laně ve výšce 180 metrů vzdálenost téměř 400 metrů, informoval server listu Daily Mail. Při tom nebyl ničím jištěn.

BEZ KOMENTÁŘE: Osmašedesátník přešel po ocelovém laně

 
Článek

Cochrane tak zahájil projekt Skywalk 2012 (Vzdušná procházka 2012), v rámci kterého chce během 11 týdnů předvést 81 podobných kousků na kanadské straně Niagarských vodopádů.

Při tom prvním přešel po vedení mezi věží Skylon a hotelem Hilton Fallsview. „Ano, bylo to těžké, ale kdyby to bylo lehké, tak by to dělal každý,“ poznamenal s úsměvem Cochrane, když po 31 minutách zdárně dorazil na vrchol hotelu. Jednalo se o nejdelší a zároveň nejvyšší přechod po ocelovém laně mezi budovami v historii Severní Ameriky.

„Bylo to absolutně úžasné. Hráli Over the Rainbow a kolem něj létali ptáci,“ svěřil se jeden z diváků lokálnímu plátku Welland Tribune. Sám provazochodec se svěřil, že je jeho práce podle něj jako každá jiná. Akorát si prý nemůže dovolit mít špatné dny, zavtipkoval.

Vzlety a pády

Šedovlasý Kanaďan už má za sebou hezkou řádku úspěchů. Včetně tohoto má na svém kontě sedm rekordů. V roce 1981 například strávil 21 dnů ve vzduchu na laně v portorickém San Juanu.

Ne všechny pokusy ale probíhaly zdárně. V roce 1965 se během vystoupení zřítila jedna z věží a on spadl z téměř třicetimetrové výšky na betonovou zem. Strávil čtyři roky v nemocnici a lékaři mu předvídali, že pokud vůbec bude chodit, tak jen o holích. On si však život bez provazochodectví neuměl představit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám