Hlavní obsah

V Izraeli uspořádali soutěž "Miss holocaust"

Haifa

S úsměvem prošlo ve čtvrtek po pódiu 14 účastnic soutěže o nejkrásnější ženu, která přežila holocaust. Organizátoři podnik pořádaný v Haifě považují za oslavu života, kritikům ale celá záležitost připadá morbidní.

Foto: ČTK/AP

Korunku získala Hava Herškovicová, které bude letos 79 let.

Článek

Do soutěže se přihlásilo 300 žen, do finále jich postoupilo 14. Skupinka ve věku od 74 do 97 let se podle svědků dobře bavila. K večeru patřila dobrá večeře s hudbou. Mezi 600 diváky byli dva členové vlády, ministři Moše Kahlon a Josi Peled, oba rovněž přežili holocaust.

Účastnice na sobě měly černé šaty a šperky, přes sebe přehozenou šerpu. Na pódiu se každá prošla po červeném koberci za zvuku hudby, každá se představila a popsala svou zkušenost z 2. světové války.

"Mám tu čest ukázat světu, že Hitler nás chtěl vyhladit, ale my žijeme a těšíme se ze života," řekla 74letá Esther Libberová. Jako dítě uprchla z domova v Polsku, ukryla se v lese, kde ji našla jedna žena. Za války přišla o zbytek rodiny.

Foto: ČTK/AP

Organizátoři podnik pořádaný v Haifě považují za oslavu života.

Korunku získala Hava Herškovicová, které bude letos 79 let. V dětství uprchla z domova v Rumunsku a do tábora byla na tři roky poslána v roce 1941. Dnes žije v pečovatelském domě spravovaném organizací Helping Hand.

"Není snadné zúčastnit se v tomto věku soutěže krásy, ale všechny to děláme proto, abychom ukázaly, že pořád žijeme," řekla. "Jsem na ni velmi hrdá, protože je to dnes nejhezčí žena v této místnosti," sdělila pravnučka vítězky Keren Hazanová.

Soutěž měla kritiky

Colette Avitalová, která vede izraelskou organizaci sdružující osoby, které přežily holocaust, soutěž nepovažuje za šťastnou. "Připadá mi to bizarní. Souhlasím s tím, že je třeba si život obohacovat, ale soutěž, při níž jsou (přeživší holokaust) navlečeny do pěkných šatů ke smysluplnosti jejich životů nijak nepřispěje," řekla.

Foto: ČTK/AP

Do finále postoupilo 14 žen.

Organizátor Šimon Sabag se ale bránil. Účastnice prý byly vybírány s ohledem na svou válečnou zkušenost a na to, jak se svými životy naložily. Jejich fyzický vzhled byl prý pouze nevýznamnou složkou podniku. "Cítí se společně dobře. Při zkouškách se bavily. O tom, že to byl dobrý nápad, svědčí velký počet zájemkyň," prohlásil Sabag.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám