Hlavní obsah

Brit skočil bez padáku ze 730 metrů, život mu zachránily papírové krabice

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Henley-on-Thames

Dvaačtyřicetiletý Brit Gary Connery se tuto středu postavil tváří v tvář smrti při seskoku, který před ním nikdo nikdy neabsolvoval. Ve speciálním "létajícím" obleku se vrhl z helikoptéry ve výšce asi 730 metrů nad zemí, aniž by použil padák. Výpočty se mu naštěstí vydařily a po necelé minutě přistál do doskočiště z papírových krabic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brit skočil bez padáku z vrtulníku a přistál v papírových krabicích, kde ho nemohli najítVideo: Reuters

 
Článek

Otci dvou dětí zřejmě už nestačily jeho dosavadní bohaté zkušenosti a rozhodl se posunout hranice svých možností ještě mnohem dál. Poté, co absolvoval asi 900 seskoků padákem a 450krát si zkusil base jumping, skočil nedaleko města Henley-on-Thames severozápadně od Londýna z helikoptéry bez padáku.

Povolení k seskoku dostal jen díky počasí, které bylo ráno vyhodnoceno jako perfektní. Pak už nezbývalo než sebrat odvahu. Během pár vteřin dosáhl Connery ve speciálním obleku, který zpomaluje pád, rychlosti téměř 130 kilometrů v hodině. Jeho let byl dlouhý téměř 1,6 kilometru a trval necelou minutu.

Connery za potlesku tisíců lidí přistál do připraveného doskočiště vysokého 3,5 metru a dlouhého 90 metrů. Následovalo asi 30 vteřin tíživého napětí, kdy se čekalo, zda se skokan z 18 600 papírových krabic vyhrabe živý a zdravý. Všem přítomným se patrně ulevilo, když nakonec vylezl a objal svou ženu Vivienne.

Velké vzrušení a ještě větší úleva

"Bylo to absolutně úžasné a vzrušující. Přistání do krabic bylo velmi pohodlné a hladké. Mé výpočty očividně vyšly, za což jsem velmi rád," prozradil po skoku agentuře Reuters Connery, který vzápětí připustil, že ve vzduchu zažil turbulenci.

"Byl to krásný seskok. Velmi rychle jsem získal stabilitu a rychlost. Musel jsem ale projít nějakou turbulencí, protože jsem během letu, který jsem nikdy předtím neabsolvoval, cítil hodně otřesů. Bylo to trochu podivné," dodal dobrodruh, který svůj kousek oslavil s šampaňským v ruce.

"Je totálně střelený. Strašně se mi ulevilo, že už je to všechno za námi," nechala se poté slyšet Connerova manželka.

Connery se objevil i ve filmech

Connery se poprvé k seskoku s padákem dostal v armádě, když mu bylo 23 let. Tento způsob uvolňování adrenalinu mu zřejmě učaroval, a tak se začal skákání věnovat naplno.

Dokonce podle deníku Daily Telegraph dělal při akčních scénách dubléra například Rowanu Atkinsonovi, Johnu Hurtovi nebo Garymu Oldmanovi a objevil se třeba i ve filmech Pláž a Batman začíná nebo ve filmových sériích o Indiana Jonesovi a Harrym Potterovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám