Hlavní obsah

Kamera pořídila unikátní záznam ohrožených goril, samec z něj udělal komedii

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Yaoundé

Kamera šikovně umístěná v kamerunských lesích pořídila unikátní záběry goril nigerijských v jejich přirozeném prostředí. Tyto gorily, které se vyskytují převážně kolem hranic afrických států Kamerunu a Nigérie, patří k nejohroženějším druhům na planetě. Právě proto jsou z dosud nejkvalitnějšího krátkého záznamu těchto goril ochránci přírody nadšení. Jeden ze samců záznam kolem 30. sekundy obohatil komickou scénkou.

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní video ukazuje nesmírně vzácné gorily nigerijské

 
Článek

Před objektivem kamery se objevila celá tlupa osmi goril nigerijských, kterých se podle odborníků pohybuje ve volné přírodě jen lehce přes 250 kusů. Všichni členové skupiny se chovali naprosto přirozeně, protože je nijak nerozptylovala přítomnost lidí.

„Jsou to dosud ty nejlepší záběry těchto goril, které jsou jinak plaché a mizí okamžitě, jakmile jen vytuší přítomnost lidí. Poprvé můžeme na okamžik pohlédnout na normální chování goril nigerijských v jejich přirozeném prostředí. Člověk je může studovat celé roky a nikdy je ani koutkem oka nezahlédnout, natož aby viděl něco podobného,“ řekl Christopher Jameson z organizace Wildlife Conservation Society (WCS), která je za pořízení záznamu odpovědná.

„Záznam je úchvatným náhledem do skrytého světa jedněch z našich nejbližších příbuzných, kteří zoufale potřebují naši pomoc, aby přežili,“ dodal minulý týden Steve Sanderson, prezident a výkonný ředitel organizace WCS.

Minulost patří strachu, budoucnost naději

Pohled na gorily nigerijské v hustém africkém lese však není pouze znamením naděje, ale také jakýmsi varováním. Nelze totiž přehlédnout, že jedné z goril chybí část pravé přední paže. Ačkoli se zranění jeví jako zahojené, svědčí o tom, že gorila pravděpodobně musela přijít do kontaktu s pytláckou smyčkou.

Naštěstí je však území, kde nejen tato skupina goril žije, nyní chráněné a pod dohledem strážců. Kamerunská vláda v roce 2008 v oblasti založila rezervaci Kagwene z jediného důvodu, aby gorily nigerijské uchránila.

Vedení rezervace převzal hlavní správce spolu se dvěma ochránci, kteří spadají pod ministerstvo přírody a životního prostředí. Ochranářským snahám pak pomáhá ještě osm dobrovolníků z místní vesnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám