Hlavní obsah

Před 250 lety si hrabě Sandwich dal první sendvič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zřejmě bychom proložené chleby neboli sendviče znali i bez něj, ale hrabě ze Sandwiche je považován za historicky prvního muže, jenž si nechával od svého služebnictva dva plněné plátky chleba připravovat. Podle dochovaných záznamů oslavil sendvič 250. narozeniny, neboť první písemný záznam o tomto druhu pochutiny pochází z roku 1762.

Foto: Profimedia.cz

Sendvič je dnes už něco zcela běžného.

Článek

John Montagu, čtvrtý hrabě ze Sandwiche, sídelního města Sandwichů v Kentu, měl zvláště v oblibě tenké plátky hovězího mezi dvěma chleby. Podle Britské sendvičové asociace (BSA) si objednal Montagu dva proložené krajíce chleba s hovězím při hře karet, přičemž jeho spoluhráči si poručili „totéž, co Sandwich“.

Vtipné je, že předkovi Johna Montagua byl nabídnut titul hraběte s tím, že si může vybrat mezi městy Sandwich a Portsmouth.

„Kdyby si tehdy vybral Porstmouth, mohli bychom dnes jíst porstmouthy,“ tvrdí s úsměvem Steve Laslett ze společnosti BSA.

Obložené chleby se konzumovaly už před Johnem Montaguem běžně, ovšem pouze v nejnižších sociálních vrstvách. Konzumace dvou chlebů, mezi nimiž bylo proloženo maso či jiná potravina, byla u vyšších vrstev nepřijatelná. Držet totiž jídlo v rukách bylo nespolečenské a nemístné. John Montagu měl rád výstřednosti, hru v karty a nebál se porušovat bonton. Protože byl mužem, o němž se psalo – na rozdíl od spodiny, jež sice také konzumovala obložené chleby rukama běžně – dal nakonec sendvičům jméno.

Oslavy 250. výročí sendvičů v anglickém Sandwichi se účastnil o víkendu také jedenáctý hrabě ze Sandwiche, jenž se jmenuje shodou okolností jako čtvrtý hrabě ze Sandwiche – John Montagu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám