Hlavní obsah

Dvacet nejkurióznějších faktů o Kim Čong-ilovi

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Severokorejský vůce Kim Čong-il, který zemřel o tomto víkendu, byl skutečně zázračný člověk. Tedy podle legend, kterými se rád obklopoval připomněl britský Daily Telegraph.

Článek

1) Podle jeho biografie se poprvé dotkl golfové hole v roce 1994, na jediném golfovém hřišti, které se v KLDR nachází. Skóre měl prý "ucházející". Celkem 11 jamek prý trefil první ranou. Spokojený se svým výkonem obratem oznámil, že se rozhodl s tímto sportem skončit.

2) Kim Čong-il byl velký filmový nadšenec. Podle všeho disponoval kolekcí asi 20 000 videokazet.

3) Pokud měl Kim zmínit své nejoblíbenější filmové snímky, mluvil o snímcích Rambo, Godzilla nebo Pátek třináctého.

4) Kim byl velmi malý, měřil jen 157 centimetrů. Do bot si dával vložky, aby vypadal vyšší. Stejně tak se snažil mít vzdušný a vyšší účes, aby působil o několik centimetrů vyšší.

5) Byl podezřelý ze zabití svého mladšího bratra Kima Shu-ra, když mu bylo pět let. Jeho mladší brat se utopil v rodinném bazénku. Toto tvrzení nebylo nikdy prokázáno.

Synovi zkazil kariéru Disneyland

6) Podle jeho oficiálních životopisců bylo jeho narození v horách Baekdu předpovězeno vlaštovkou a předznamenáno dvojitou duhou a novými hvězdami na nebi.

7) Jeho biografie sice tvrdí, že se narodil ve vojenském táboře v horách Baekdu 16. února 1942. Podle sovětských záznamů se ale narodil o rok dříve v ruské vesničce Viatskoe, kde pobývali jeho rodiče v exilu během japonské okupace jeho země.

8) Kim byl ve své zemi známý pod asi 50 jmény a označeními. Nechyběla mezi nimi jména jako Drahý velitel, Vrchní velitel, Náš otec, Generál či Generalissimo.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-il na návštěvě Pchjongjangu.

9) Kimovi bylo osm, když jeho matka Kim Jong-suk zemřela při porodu. Aspoň tedy podle oficiální biografie. Poměrně hlasitě zní názor, že ve skutečnosti zemřela na následky střelných zranění.

10) Očekávalo se, že jeho nástupcem bude nejstarší syn Kim Jong-nam. Ten ovšem upadl v nemilost roku 2001, kdy byl zatčen v Japonsku. Snažil se vycestovat na falešný pas do Disneylandu.

Během tří let, které strávil na univerzitě, napsal více než 1500 knih.
životopis Kim Čong-ila

11) Diktátor cestoval na státnické návštěvy soukromým vlakem. Toto rozhodnutí je pravděpodobně spojené s jeho fobií z létání. Ten samý chorobný strach sužoval i jeho otce.

12)  Kim Čong-ilovi se dostala roku 1975 čestného titulu "Hrdina demokratického lidu Korejské republiky". Po sedmi letech mu byl udělen znovu, jen tak pro jistotu.

13) Protože byl jeho otec Kim Ir-sen označen po své smrti v roce 1994 jako Věčný prezident, Kim se oficiálně nikdy nestal prezidentem KLDR. To si vynahrazoval používáním mnoha jiných titulů.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-il v pro sebe typickém dopravním prostředku - ve vlaku.

14) Během tří let, která strávil na univerzitě, napsal více než 1500 knih. Tvrdí to jeho životopis.

15) Kim prý složil šest oper a stojí i za tvorbou několika muzikálů.

Miloval koňak i oslí maso

16) "Milovaný velitel" po KLDR rozšířil mýtus, že umí ovládat počasí svou náladou.

17)  Kim měl speciální zaměstnankyně, které zkoumaly každé zrnko rýže, zda splňuje standardy co do délky, váhy a barvy.

18) Přiměl barmanky v restauracích turisty hojně navštěvovaného Pchjongjangu, aby podstoupily plastické operace. Důvodem bylo prý to, aby vypadaly více "západně".

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-il při družném rozhovoru s vysokými představiteli armády.

19) Pokud něco Kim Čong-il miloval, tak to byl luxusní koňak. Ročně prý vypil archivní koňaky v celkové hodnotě asi 14 miliónů korun. Pro pořádek uveďme, že v KLDR je průměrný roční příjem v přepočtu asi 17 tisíc korun.

20) Kim si potrpěl i na luxusní importované zboží. Miloval prý čínské delfíny, francouzské pudly, ale stejně tak i africká afrodiziaka. Co se týče gastronomie, oblíbil si prý humry, oslí maso a drahá francouzská vína.

Reklama

Výběr článků

Načítám