Hlavní obsah

Aktivisté budou v centru Prahy předvádět "zabíjení vánočních psů"

– Praha
Novinky, Dagmar Plecháčová

V pondělí 20. prosince se aktivisté na ochranu zvířat na pražském náměstí Republiky postarají o pořádné pozdvižení. Během akce konané od 14 do 18 hodin tam budou předstírat "zabíjení vánočních psů" jako reakci na zabíjení kaprů. Chtějí veřejnost upozornit, že kapři cítí podobnou bolest jako psi či kočky.

Foto: Profimedia.cz

Aktivistům na ochranu zvířat se nelíbí předvánoční zabíjení kaprů, v pondělí proto v centru Prahy uspořádají akci, kde budou provizorně "zabíjet vánoční psy".

Článek

Skupina bude mít v centru Prahy stánek s cedulí "Prodej vánočních psů", u něhož bude stát aktivista v řeznickém obleku, na stole bude mít nůž, kus falešného masa a vodu s červeným barvivem představující rozlitou krev. Nebude chybět ani ceník jednotlivých úkonů (zbavení života, vykuchání apod.) a poblíž bude čekat několik psů.

„Chceme lidi vyprovokovat k zamyšlení. Je prokázáno, že kapr cítí bolest ve srovnatelné míře jako třeba psi a kočky. Přesto by jen málokdo byl ochoten akceptovat, aby se se psy zacházelo jako s kapry před Vánocemi. My se ptáme proč – proč stejné násilí jednou odsuzujeme jako barbarství a jednou jej považujeme za součást vánoční pohody?“ řekla Michaela Černá z iniciativy Vánoce bez násilí.

Aktivisté o naší vánoční tradici informují i turisty

Kromě předstíraného prodeje „vánočních psů“ budou aktivisté od neděle do čtvrtka protestovat přímo vedle prodejních míst na pražském Andělu, kde se postaví s transparentem a budou ke kolemjdoucím promlouvat a zpívat pozměněné vánoční koledy, které místo vánoční idylky expresivně popisují krveprolití na českých ulicích.

Protestní akce budou v rámci Koalice za nekrvavé Vánoce probíhat také v Polsku a na Slovensku. Ochránci se také rozhodli o naší vánoční tradici informovat celý svět. Vytiskli anglicky psané letáky pro zahraniční turisty a anglickou verzi mají i internetové stránky kampaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám