Hlavní obsah

Dívka nedokáže přestat jíst své vlasy, v břiše měla kilogramový chomáč

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Dvanáctiletá dívka z Argentiny trpí vzácnou psychickou poruchou, při níž nedokáže odolat potřebě jíst nepoživatelné objekty, především však své vlasy. Léta trvalo, než lékaři přišli na diagnózu, která zněla tricofagie, což je nutkavá potřeba jíst vlasy. Dívka byla nucena po vleklých bolestech břicha podstoupit operaci, při níž jí ze žaludku byla vyjmuta téměř kilogramová koule z vlasů.

Foto: Profimedia.cz

Dvanáctiletá dívka trpí nutkavou potřebou jíst si vlasy. Ilustrační foto.

Článek

Do té doby však nejmenovaná dívka po sedm let jedla kromě svých vlasů i malé části a úlomky hraček, porcelánu, ale i cement a nejrůznější špínu a prach.

„Pacientka navštívila řadu nemocnic, ale bez jakéhokoli výsledku a zjištění adekvátní diagnózy, natož určení léčby,“ uvedla vedoucí oddělení dětské chirurgie Ana Rosiová z nemocnice Gandulfo poblíž Buenos Aires, kde dívka podstoupila zákrok.

Nádor se naštěstí nepotvrdil

Dvanáctileté děvče přivezli její rodiče na vyšetření s podivnými příznaky. Byla hubená a trpěla ztrátou vlasů a měla nápadnou bouli v břiše. Lékaři proto měli zpočátku podezření na výskyt nádoru, později se však potvrdilo, že se jedná o obrovský chomáč zcuchaných vlasů v žaludku.

Dívka zakrátko podstoupila operaci, po níž se zotavuje velice rychle. Mnohem déle však bude trvat, než se s pomocí odborníků vyrovná s psychickou poruchou a přestane jíst nepoživatelné předměty.

Reklama

Výběr článků

Načítám