Hlavní obsah

Umělkyně zírala 700 hodin beze slov a hnutí na návštěvníky muzea

Novinky, Dagmar Plecháčová
New York

Srbská umělkyně Marina Abramovičová má za sebou 700 hodin strávených zíráním na návštěvníky Muzea moderního umění v New Yorku. Tato exhibice byla součástí její výstavy s názvem The Artist is Present. Lidé byli při té příležitosti vyzváni, aby si sedli naproti Abramovičové a vzájemně se na sebe dívali. Během 700 hodin se u ženy vystřídalo na 1 400 osob.

Foto: Profimedia.cz

Marina Abramovičová a muž sedící naproti ní na sebe vzájemně upírají zrak.

Článek

Srbka seděla šest dní v týdnu po sedm hodin denně v muzeu na židli a beze slova a hnutí zírala před sebe. Naproti ní byla umístěna židle. Lidé byli vyzýváni, aby se na ni posadili a vraceli umělkyni její upřený pohled.

Foto: Profimedia.cz

Umělkyně soustředěně hledí na jednu z návštěvnic muzea.

Mezi návštěvníky, kteří se zúčastnili ojedinělého projektu a s umělkyní si vyměňovali pohledy, byli i islandská zpěvačka Björk, rocker Lou Reed či herečka Isabella Rossellini.

Abramovičová je známá svým ojedinělým pojetím umění. Její výstava byla tentokrát plná živých nahých modelů. Ona sama byla přitom každý den svého téměř tříměsíčního projektu, kdy si s lidmi vyměňovala pohledy, oblečená do dlouhého splývavého duchovního roucha zvaného klerika.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z kontroverzních děl výstavy srbské umělkyně - nahá dívka na plátně stojící na kůlech.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nahými postavami procházeli sami návštěvníci muzea.

Někteří se na umělkyni dívali pouze pár minut, někdo po dobu několika hodin a pár zcela koncentrovaných lidí to vydrželo dokonce celý den.

Foto: Profimedia.cz

Srbka byla každý den oděná do duchovního roucha.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice měla vždy plno pozorovatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám