Hlavní obsah

Způsob vyplácení nemocenské prý vede k machinacím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle levicových poslanců je nutné změnit systém vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Vede to údajně k tomu, že lidé marodí delší dobu, přičemž na nemocenskou nastupují v pátek, aby se jim to vyplatilo, tvrdí Zdeněk Škromach (ČSSD). Ten mimo jiné navrhuje, aby se po první tři dny nebylo nutné prokazovat neschopenkou vůbec.

Článek

Systém nemocenské by měl být přinejmenším pro firmy i jednotlivé živnostníky jednodušší. Změny přináší vládní novela zákona o nemocenském pojištění, která ve středu úspěšně prošla prvním čtením ve Sněmovně.

Levicoví poslanci ale chtějí při dalším projednávání znovu otevřít zmiňovanou otázku nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Od začátku letošního roku ji zaměstnanci nedostávají vůbec, což podle nich vede k machinacím s nástupy na nemocenskou i k umělému natahování doby, kterou zaměstnanci na nemocenské tráví.

„Když už nic jiného, tak víceméně ty první tři dny nemoci by měly být osvobozeny od nutnosti prokazovat neschopenkou, že je člověk nemocen, protože to vytváří další náklady,“ řekl předseda sněmovního výboru pro sociální politiku Zdeněk Škromach s poukazem na poplatky u lékaře.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) označil Škromachův návrh za legitimní námět k debatě. Odmítl ale, že by nevyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci bylo něco asociálního, neboť podobné opatření je ve vyspělých západoevropských zemích zcela standardní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám