Hlavní obsah

Ženy chtějí práci v administrativě, muži být řidiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř třetina žen hledá práci administrativní pracovnice, skoro každý čtvrtý muž chce být řidič. Vyplývá to z analýzy 49.000 životopisů na pracovním portálu Profesia.cz.

Foto: Profimedia.cz

Téměř každý čtvrtý muž chce být řidič.

Článek

Ženy dále nejčastěji uvádějí, že se uchází o pozice prodavačky (28 procent) a sekretářky (26 procent). Muži se pak hlásí hlavně o práci skladníka a dělníka (po dvaceti procentech). Na opačném konci žebříčku je post "User experience expert" v informačních technologiích (jeden životopis), revizní lékař a specialista strategie sítě (po dvou životopisech).

Vysokoškoláci slevují v nárocích

"Mezi deseti nejčastěji uváděnými pozicemi u uchazečů s vysokoškolským vzděláním jsou čtyři, kde není vysoká škola potřebná. V třetině životopisů se tak objevila pozice administrativní pracovník, každý pátý životopis byl s pozicí asistent, šestina uvedla sekretářku. Skutečnost je o to víc alarmující, že jde nejen o absolventy, ale především o uchazeče s dlouholetou praxí," uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Další místa v žebříčku zájmu obsadila učitelka (15 procent), personalista (deset procent), ekonom (osm procent), lektor (sedm procent), projektový manažer (sedm procent) a marketingový pracovník (sedm procent).

Nejvíce zájemců chce do administrativy

Lidé bez rozdílu věku nejčastěji uvádějí, že chtějí pracovat jako administrativní pracovníci. Od 17 do 34 let je na druhém místě asistent a na třetím prodavač, který je na druhé příčce u věkové kategorie 35 až 44 a 45 až 54 let. Ve věku 35 až 44 let se v na třetím místě objevuje dělník (16 procent). Ve věku 45 až 54 let je na druhé pozici poprvé řidič (17 procent), který obsadil první místo v nejvyšší věkové kategorii. Ve věku 55 až 99 let je na druhém místě pozice vrátného (17 procent).

Nejlákavější jsou krajská města

Podle statistik pracovního portálu Cliqjobs.com mají uchazeči o zaměstnání největší zájem o práci v administrativě, obchodu a výrobě. Mezi nejlákavější města patří Praha, Brno, Ostrava, Teplice a Ústí nad Labem. To do značné míry souvisí i s nabídkou volných pracovních míst, která se v těchto lokalitách více méně shoduje s profesními představami kandidátů.

Přidanou hodnotou je práce s počítačem

Nejvíce kandidátů má zájem o práci v administrativě, která předpokládá středoškolské vzdělání ekonomického směru.

"Problém je, že takto profilovaných uchazečů je na trhu práce mnoho. Navzdory relativně vysokému počtu inzerovaných volných pozic musí o jedno pracovní místo soutěžit až dvacet kandidátů," upozornil Lubomír Husar z Cliqjobs.com.

Vyhrává prý zpravidla ten, který nabídne zaměstnavateli nějakou přidanou hodnotu. Vedle praxe je to například prokazatelná perfektní znalost programů z balíčků Office. Zaměstnavatelé také stále častěji požadují ovládání Excelu na pokročilé úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám