Hlavní obsah

Zaměstnávat zdravotně postižené se vyplácí

Právo, kil

Překonat limity a vytvořit speciální podmínky pro občany se zdravotním postižením pomáhají projekty financované z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ).

Foto: Profimedia.cz

Zdravotně postižení nejsou nemocní, jen mají jistá pracovní omezení.

Článek

Někteří zaměstnavatelé bohužel stále trpí předsudky, že lidé se zdravotním postižením by vůbec neměli pracovat, protože jsou nemocní. To ale není pravda, mají jen určitá omezení. A ta mohou překonat třeba speciální úpravou pracoviště nebo volbou vhodné práce.

Místo rukama ovládá počítač hlasem

Zkušenosti s tím má i devětatřicetiletá Laura Bobůrková, která vystudovala dějiny umění na Karlově univerzitě, ale kvůli zdravotnímu postižení jí chybí jemná motorika a nemůže proto ovládat počítač rukama.

Život jí zásadně změnila možnost pracovat s technikou pomocí hlasu. S novým softwarem se naučila pracovat v projektu Můj hlas – moje práce, který realizuje občanské sdružení Polovina nebe. Laura díky tomuto projektu získala práci na městském úřadě a splnil se jí tak sen chodit do práce mezi ostatní lidi.

Zaměstnáním postižených firmy ušetří

„Pokud zdravotně postižený člověk svůj hendikep otevřeně přizná, osvícené firmy vědí, že díky takovému člověku mohou ročně ušetřit desítky až stovky tisíc korun,“ říká Hana Potměšilová z Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Společnosti s více než 25 zaměstnanci mají totiž povinnost zaměstnat ve své firmě určitý počet osob se zdravotním postižením. Neučiní-li tak, musí zaplatit za každou osobu, které nenabídnou práci, pokutu 60 000 korun nebo odebrat zboží vyrobené lidmi s postižením v hodnotě 166 000 korun bez DPH.

Pokud naopak firma dá šanci zdravotně postiženému člověku, může od Úřadu práce ČR získat roční dotaci ve výši 48 000 korun. Navíc má také nárok na slevu na dani z příjmu ve výši až 60 000 korun.

Mnozí postižení nedokáží prosadit svá práva

„Mnohým zdravotně postiženým chybí potřebné sebevědomí a schopnost prosadit svá zákonná práva,“ říká Martin Stolín ze společnosti Santé Institut.

Ta se snaží zdravotně postiženým pomoci prostřednictvím projektu Důstojné zaměstnávání pro osoby zdravotně postižené, podpořeným z Evropského sociálního fondu. Hendikepovaným radí, jak uspět na otevřeném trhu práce a pomáhá jim zaměstnání najít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám