Hlavní obsah

Zaměstnanci se k soudu nehrnou

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neplatné ukončení pracovního poměru nebo dlužná mzda patří k nejčastěji se objevujícím žalobám pracovníků na jejich dosavadní zaměstnavatele. Z dlouhodobé praxe advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři vyplývá, že problémy se zaměstnavatelem sice řeší u soudu jen necelých 10 % zaměstnanců, nicméně s větším úspěchem než zaměstnavatelé.

Foto: Profimedia.cz

V lednu vstoupí v účinnost nový občanský zákoník, který zasáhne i do pracovněprávních vztahů.

Článek

Od 1. ledna navíc čekají zaměstnance i zaměstnavatele další změny.

Dlužná mzda po 15 dnech k soudu

V případě, že zaměstnavatel dluží zaměstnanci peníze, má zaměstnanec vedle okamžitého zrušení pracovního poměru možnost podat k příslušnému soudu žalobu o zaplacení dlužné mzdy.

„Pokud zaměstnavatel nevyplatí zaměstnanci mzdu, plat, popřípadě jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti, je zaměstnanec oprávněn v souladu s občanským zákoníkem požadovat vedle částky, s jejíž výplatou je zaměstnavatel v prodlení, také úroky z prodlení, a to ve výši stanovené nařízením vlády,“ uvádí Jiří Hartman z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Vyhazov kvůli sociálním sítím

Internet na pracovišti je sice dnes již běžnou záležitostí, zaměstnavatelům ale stále více vadí jeho zneužívání pro soukromé účely; „v žaludku“ jim nejvíce leží pornografické stránky či „brouzdání“ na sociální síti Facebook. Podle studie, která proběhla v Číně, USA a Velké Británii, kvůli fotografii či komentáři na sociální síti přijde o práci jeden člověk z deseti. V Česku je prozatím situace jiná.

„Nelichotivé vyjádření zaměstnance na sociálních sítích na adresu zaměstnavatele mimo pracovní dobu nelze vnímat jako porušení pracovní kázně. Zaměstnavatel proto nemůže z tohoto důvodu ukončit pracovní poměr se zaměstnancem,“ upozorňuje Jiří Hartmann.

Občanský zákoník přinese změny

Obchodní korporace budou mít prvních šest měsíců roku 2014 na to, aby se rozhodly, zda přistoupí k novým pravidlům, nebo si budou chtít ponechat ta stará. Společnosti založené po 1. lednu 2014 se budou automaticky řídit novým zákonem.

„Vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli bude i nadále určovat zákoník práce. V lednu ale vstoupí v účinnost také nový občanský zákoník, který zasáhne i do pracovněprávních vztahů,“ připomíná Jiří Hartmann.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám