Hlavní obsah

Zaměstnanci OKD mají v areálu k dispozici pracoviště úřadu práce

Úřad práce (ÚP ČR) zahájil v úterý 10. 1. 2017 činnost mobilního poradenského střediska ve společnosti OKD, k dispozici je odcházejícím zaměstnancům. Lidé z ÚP ČR poskytují poradenské služby všem zájemcům přímo v prostorách zaměstnavatele, tedy v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku, v němž k 31. březnu ukončí OKD těžbu. Do té doby tam budou zástupci úřadu působit.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

Odcházející zaměstnanci mohou navštívit specialisty ÚP ČR, kteří jim poradí, jak dále postupovat, vždy mezi 7:00 a 15:00 v pondělí ve Staříči a v úterý a ve středu v Chlebovicích.

Ideálně aby do evidence ÚP nepřišli

„Proberou s nimi jejich konkrétní situaci, seznámí je s nabídkou volných pracovních míst v regionu i v celé ČR, aby v ideálním případě vůbec nepřišli do evidence ÚP ČR, ale nastoupili rovnou k novému zaměstnavateli,“ vysvětluje generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

Příchozí se také dozvědí, jaká rekvalifikace pro ně bude nejvhodnější, jaké jsou podmínky pro zavedení do evidence ÚP, podrobnosti k programu Outplacement či informace o sociálních dávkách a zákonných podmínkách nutných pro jejich přiznání.

Zájemci rovněž zjistí informace o nástrojích a opatřeních aktivní politiky zaměstnanosti, mimo jiné o podpoře v rámci společensky účelného pracovního místa nebo o příspěvku na dojížďku či přestěhování.

Propouštění zaměstnanci se mohou obracet také na kterékoli kontaktní pracoviště ÚP ČR v Moravskoslezském kraji.

Pomoc propouštěným skupinám

Pro zaměstnance, kterým hrozí ztráta zaměstnání, jsou ve výpovědní době nebo patří mezi potenciální zaměstnance nových firem, stejně jako pro nové zaměstnavatele, je určen projekt s názvem Outplacement v MSK (Moravskoslezském kraji).

ÚP jej spustil 1. ledna, je určen pro minimálně 350 klientů z řad cílové skupiny. Jeho hlavním cílem je pomoc zaměstnancům podniků, které procházejí strukturálními změnami, a jsou tak nuceny své zaměstnance propouštět.

V jeho rámci ÚP účastníkům nabídne například pracovní diagnostiku, pomoc při hledání nového zaměstnání, přípravě na pracovní pohovor a rady při tvorbě životopisu.

Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu, konkrétně z Operačního programu Zaměstnanost, a státního rozpočtu ČR, jak připomíná mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Část lidí na jiné šachty

Důl má nyní kolem 1500 zaměstnanců. OKD chce zhruba 500 zaměstnanců Dolu Paskov převést ze Stariče a Chlebovic na jiné šachty v karvinské části revíru, jako motivaci jim nabízí příspěvek až 80 tisíc korun.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský uvedl, že o přesun už projevilo zájem více než 260 zaměstnanců. Ostatní mají možnost rozhodnout se až do konce ledna.

Zhruba 300 lidí v dole zůstane i po ukončení těžby, budou se starat o jeho technickou likvidaci.

Reklama

Související články

Z horníků budou programátoři

V jedné z lokalit dolu Paskov, v Chlebovicích nedaleko Frýdku-Místku, proběhlo unikátní školení. Sedmnáct lidí z těžební společnosti OKD, většinou horníků, se...

Výběr článků

Načítám