Hlavní obsah

Zájem žen o podnikání neklesá

Čtyřicet procent z více než 62.000 nových živnostenských listů bylo v Česku loni vydáno ženám. Nové podnikatelky jako obor činnosti nejčastěji volily zprostředkování, činnosti související s péčí o tělo, poradní inženýrství a finanční služby.

Foto: Profimedia.cz

Ženy podnikatelky často působí v oblasti finančních služeb.

Článek

Vyplývá to z analýzy zveřejněné poradenskou společností Bisnode. Aktuálně mají v Česku živnostenský list přes dva miliony osob, z toho je 65 procent mužů a 35 procent žen.

Nejvíce podnikatelek je v Praze

"Podíl žen na nově vydávaných živnostenských oprávnění se posledních pět let pohybuje kolem 40 procent," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Největší podíl žen mezi živnostníky je v Praze (37 procent), Moravskoslezském (36 procent) a Středočeském (35 procent) kraji, nejméně na Vysočině (32 procent), ve Zlínském (33 procent) a Pardubickém (32 procent) kraji.

Nejčastější živnost je zprostředkování

Loni bylo nejvíce podnikatelek registrováno ve Středočeském (43 procent), Jihočeském (42 procent) a Libereckém (42 procent) kraji. Nejméně (35 procent) jich bylo v Ústeckém kraji.

V rámci celé podnikatelské základny jsou živnostenská oprávnění v Česku nejčastěji vydávána v oblasti zprostředkování (11 procent), obchodu (sedm procent) a provozování restaurací (pět procent). Rovněž vloni byly nové živnostenské listy nejčastěji vydávány na zprostředkování, zatímco zájem o obchod ve srovnání s celkovou podnikatelskou základnou klesl.

Muži preferují technické profese

Muži nejčastěji podnikají ve stavebnictví, opravnách automobilů, zemědělství, provozu restaurací a IT služeb. Naopak ženy volily především činnosti související s péčí o tělo, dále pak finanční služby, provoz restaurací, výrobu a vzdělávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám