Hlavní obsah

Za peníze se dobrý život koupit nedá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťastný rodinný život a uspokojující partnerství jsou klíčem ke spokojenému životu. Podle australských psychologů experimentální výzkumy dokazují, že dobrý život si za peníze koupit skutečně nelze.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší hodnocení získávají fungující a uspokojivý vztah, blízké přátelství, dobré manželství, láska a šťastná rodina.

Článek

Pokud mají lidé v pokročilém věku vyjmenovat nejpodstatnější hodnoty svého života, pak nejméně důležité pro ně jsou bohatství, status celebrity či moc.

Naopak nejvyšší hodnocení získávají fungující a uspokojivý vztah, blízké přátelství, dobré manželství, láska a šťastná rodina. A tyto hodnoty dosahují vysokých priorit i u osob mladých, které mezi nimi ještě často uvádějí také úspěchy v kariéře, moc a slávu.

Život není procházka růžovým sadem

„Skutečný blízký vztah se často vůbec neblíží zábavě, ať je člověk v manželství, vychovává děti nebo musí vycházet s dlouholetými přáteli a kolegy; všechno tohle má svá úskalí a zkoušky. Z dlouhodobého hlediska mohou tyto vztahy obsahovat momenty, které nejsou vůbec zábavné, ale stále většina z nás věří, že jsou tím, co dává životu skutečnou hodnotu. To nám napovídá něco víc o povaze lidské přirozenosti,“ uvedl doktor Gregory Bonn z Monash University v Melbourne.

Z jeho studie také vyplynulo, že lidé považují naplňující koníčky za mírně podstatnější než vychovat děti, které budou jednou úspěšné. Zmoudřet a vést morální život je také pro většinu důležitější než být respektován. Nejníže pak mezi hodnotami byly vysoké společenské postavení a sláva či náboženská víra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám