Hlavní obsah

Vysokoškoláci se nevracejí, stěžuje si karlovarský hejtman

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý druhý vysokoškolský absolvent z Karlovarského kraje se podle hejtmana Josefa Novotného nevrací po ukončení studia zpět do regionu.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním problémem je podle karlovarského hejtmana Novotného velmi nízká absorpční schopnost regionálního trhu práce.

Článek

„Náš kraj je jedním z největších zásobovatelů republiky vysokoškolsky vzdělanými lidmi,“ uvedl hejtman Josef Novotný (ČSSD), podle něhož to vyplývá z krajské strategie rozvoje vzdělávací soustavy. „Zjistili jsme z tohoto materiálu, že nedostupnost vysokých škol v regionu není hlavním problémem,“ dodal hejtman.

Chybí atraktivní místa

Tím hlavním je podle Novotného velmi nízká absorpční schopnost regionálního trhu práce. „Vysokoškoláci se nemají kam vracet, protože tady nenajdou dostatečně finančně ohodnocenou práci,“ konstatoval Novotný, podle nějž tak vysokoškoláci zůstávají po studiu mimo kraj, nebo odtud za prací dojíždějí.

V roce 2001 bylo v kraji přes 15 tisíc a v roce 2010 více než 20 tisíc lidí s vysokoškolským titulem.

Zkusí nabídnout stipendia

„To je sice určitý nárůst, ale pořád je to pod republikovým průměrem,“ dodal Novotný s tím, že vedení kraje zváží možnosti zavedení vysokoškolských stipendií. „Velkým problémem je to, že ne všichni rodiče jsou schopni ekonomicky podporovat vysokoškolské studium svých dětí,“ poznamenal hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám