Hlavní obsah

Více než tři stovky nezaměstnaných dostaly novou šanci

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 317 uchazečů o zaměstnání a 272 zaměstnavatelů se zapojilo do projektu s názvem „Nová šance“, který realizoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) prostřednictvím své Krajské pobočky v Brně. Celkové náklady programu dosáhly 26,5 mil. Kč a poskytl je výhradně Evropský sociální fond.

Foto: Profimedia.cz

Podstatou programu bylo vytvoření společensky účelných pracovních míst.

Článek

Cílem programu, který ÚP ČR spustil zhruba před rokem, byla podpora zaměstnávání lidí, jež byli v evidenci úřadu déle než jeden rok a žijí ve venkovských regionech Jihomoravského kraje. Do programu mohlo vstoupit minimálně 300 zájemců, kteří jsou určitým způsobem znevýhodnění na trhu práce.

Cíl programu se podařilo naplnit

Podstatou programu bylo vytvoření společensky účelných pracovních míst, na která byli přijati dlouhodobě nezaměstnaní uchazeči. Pokud firma splnila veškeré podmínky, poskytl jí Úřad práce ČR měsíční příspěvek ve výši 13 400 Kč, a to po dobu až osmi měsíců.

„Výsledky projektu ukazují, že jsme zvolili správnou cestu. Konečný počet zapojených uchazečů a společností přesáhl původně plánovaný stav. Cíl programu se nám tak podařilo stoprocentně naplnit,“ říká ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Brně Josef Bürger.

Do projektu vstoupilo 183 žen (57,7 % z celkového počtu účastníků) a 134 mužů (42,3 %). Téměř pětině zařazených osob bylo méně než 25 let (19,6 %) a naopak 16,7 % tvořili lidé starší 50 let. Celkem 40 % z podpořených účastníků bylo v evidenci ÚP ČR déle než dva roky.

Uplatnění nejčastěji v dělnických profesích

„Novou šanci“ dostali účastníci projektu nejčastěji v rámci dělnických profesí a pomocných prací. Firmy je dále zaměstnávaly jako prodavače v prodejnách, administrativní pracovníky, kuchaře, číšníky a servírky, skladníky, švadleny či šičky. Nejvyšší počet dohod uzavřela se zapojenými uchazeči společnost Lesy ČR s. p., dále pak Služby Města Veselí nad Moravou, Forlit, a.s. a ZD Sedlec.

Umějí si práce vážit

Důvodem, proč nemohou dlouhodobě evidovaní uchazeči najít zaměstnání, může být např. vysoký nebo naopak nízký věk, zdravotní stav nebo třeba nedostatečné pracovní zkušenosti. „Přitom právě oni mohou být, pokud dostanou šanci, loajálními zaměstnanci, kteří budou nakonec pro zaměstnavatele opravdu přínosem,“ upozorňuje Bürger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám