Hlavní obsah

Většina studentů techniky pracuje

Právo, kil

Většina studentů technických oborů v České republice v současnosti kombinuje své studium s prací. Celých 67 % studentů je již zaměstnáno, a to buď na částečný, nebo dokonce na celý úvazek.

Foto: Profimedia.cz

Průzkum potvrdil, že drtivá většina studentů by po ukončení školy ráda pracovala ve vystudovaném oboru.

Článek

Nejčastěji jsou během studia zaměstnáni studenti architektury – 75 % z nich zároveň studuje i pracuje; dále stavební inženýři (73 %), studenti dopravy (70 %) a informačních technologií (69 %). Naopak nejméně „pracujících studentů“ je mezi strojními inženýry – těch během školy pracuje jen 58 %.

Uvedené údaje vyplývají z průzkumu společnosti CA Technologies, která oslovila přes šest stovek studentů z osmi nejvýznamnějších technických univerzit a vysokých škol v České republice.

Jen část pracuje ve studovaném oboru

„Přestože procento studentů, kteří během studií pracují, je poměrně vysoké, na druhou stranu jen třetina z nich pracuje v oboru, který studuje,“ říká Martin Mrzena, HR manažer společnosti CA Technologies, a dodává: „Zde vidíme příležitost pro firmy v České republice. Ty mohou nabízet stáže tak, aby pomohly studentům ověřit si v praxi to, co se naučili ve škole.“

Průzkum potvrdil, že drtivá většina studentů (85 %) by po ukončení školy ráda pracovala ve vystudovaném oboru. Jsou si rovněž vědomi toho, že by v ideálním případě měli již mít přímou zkušenost s prací ve svém oboru.

Mají podnikavého ducha

Průzkum CA Technologies také ukázal, že dvě třetiny studentů chtějí v budoucnu podnikat – nejčastěji kladně odpovídali studenti stavebního inženýrství (75 %), architektury (72 %) a IT (70 %).

Třiačtyřicet procent studentů se již během studia angažuje v nějaké formě podnikání. Nejvíce je jich mezi studenty IT (46 %) a studenty architektury (41 %). Ti nejčastěji pracují jako web designéři nebo prodávají své produkty či služby. Studenti chemie jsou naopak těmi, kteří během studia podnikají nejméně (soukromému podnikání se věnuje 20 % z nich).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám