Hlavní obsah

Veřejně prospěšné práce jsou důležité pro snížení počtu dlouhodobě nezaměstnaných

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke konci dubna evidoval úřad práce (ÚP ČR) z celkového počtu lidí bez práce 42,2 % těch, kteří jsou nezaměstnaní déle než 12 měsíců. Celkem jich bylo více než sto sedmdesát pět tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Úřad práce věnuje zvýšenou pozornost dlouhodobě nezaměstnaným.

Článek

”Mezi vlajkové lodě aktivní politiky zaměstnanosti patří veřejně prospěšné práce (VPP), jež pomáhají dlouhodobě nezaměstnaným klientům v návratu na trh práce. V tomto ohledu je pomoc obcí zásadní a my si ji velmi vážíme,“ vyzdvihla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková roli obcí.

Šluknovsko - obzvlášť postižený region

Vzájemná spolupráce obou stran funguje podle jejích slov dlouhodobě velmi dobře právě na Šluknovsku. Řada uchazečů, kteří dostali šanci na krátkodobé zaměstnání v rámci VPP u obcí, následně našla uplatnění na trhu práce.

Šluknovský výběžek ale stále patří mezi regiony s nejvyšší nezaměstnaností. K 30. 4. 2016 činila 8,09 %. Bez práce bylo v severní části okresu Děčín (Varnsdorfsko, Rumbursko a Šluknovsko) celkem 2 913 lidí. Více než 42 % z nich je dlouhodobě nezaměstnaných.

Opakované zaměstnání je výjimečné

„Smyslem veřejně prospěšných prací je podpora dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Opětovně může Úřad práce ČR podpořit stejného klienta pouze výjimečně. V případě, že se jedná o osobu se zdravotním postižením, uchazeče do 30 nebo naopak nad 50 let či rodiče, který pečuje o dítě do 15 let, popř. musí jít o uchazeče, kterému hrozí sociální vyloučení, pokud se opakovaně prokáže, že trvá nemožnost pracovního uplatnění na volném trhu práce“ shrnuje Kateřina Sadílková.

Individuální posouzení

V praxi to znamená, že pokud konkrétní uchazeč o zaměstnání spadá do výše uvedené skupiny, může ÚP ČR udělit výjimku, aby dotyčný mohl u stejného zaměstnavatele nastoupit na VPP opakovaně. Vždy je ale třeba podle Sadílkové každý takový případ posoudit individuálně. Aby byl tento proces co nejjednodušší, rozhodují o udělení výjimek od 1. 5. 2016 vybraná kontaktní pracoviště ÚP ČR.

Vytvoření dalších míst

„Uvědomujeme si postavení zdejšího regionu, a proto jsme se rozhodli, po pečlivém porovnání míry nezaměstnanosti ve Šluknovském výběžku a ostatních regionech Ústeckého kraje, vyčlenit z celkového rozpočtu 5,5 mil. Kč. Výsledkem bude dalších 45 míst na veřejně prospěné práce,“ upozorňuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem Radim Gabriel.

Získat pracovní návyky

Veřejně prospěšné práce patří mezi nejvíce využívané nástroje aktivní politiky zaměstnanosti ze strany obcí. Jsou určeny pro dočasné pracovní uplatnění uchazečů o zaměstnání, kterým ÚP ČR věnuje při zprostředkování práce zvýšenou pozornost. Jedná se o pozice především v oblasti méně kvalifikovaných a pomocných činností. Úřad práce tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti s cílem umožnit dlouhodobě nezaměstnaným uchazečům a klientům se základním vzděláním, aby si osvojili nebo oživili pracovní návyky, a tím pádem zvýšili své šance na získání zaměstnání na volném trhu práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám