Hlavní obsah

Venkovní pracovna v Karlíně nabízí výhled na Vltavu i wi-fi

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumění větví stromů, příjemný stín a výhled na lodě plující po Vltavě. Originální pracovní prostředí nabízí venkovní kancelář v pražském Karlíně. Ojedinělý projekt funguje v hlavním městě už čtvrtým rokem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Venkovní pracovna bude fungovat až do října.

Článek

Pracovna v parku se poprvé objevila v roce 2014 koncem léta v Riegrových sadech, pak se stěhovala na Letnou pod metronom, poslední dva roky našla svoje místo v Karlíně v Přístavu 18600 nedaleko Rohanského ostrova.

Malá dřevěná kancelář se stoly a lavicemi nabízí internetové připojení wi-fi zdarma a elektrické zásuvky. Pražané ji mohou využívat až do října.

Letní verze sdílené pracovny

Hlavním důvodem vzniku netradičního pracovního prostředí byla především snaha během letních měsíců opustit uzavřený prostor čtyř zdí.

„Před čtyřmi roky přišlo jaro velmi brzy. S kolegyní nás nudilo sedět v kanceláři v tak hezkém počasí, a tak jsme zkoušeli pracovat venku. Moc to ale nešlo. Chybělo buď připojení, stín, nebo zásuvka, vymysleli jsme proto jednoduché sezení, které toto všechno nabízelo,“ říká Jonáš Herza, jeden z autorů projektu, s tím, že jde o součást sdílené Pracovny, která je otevřena na Žižkově.

„Jde vlastně o její letní verzi,“ dodává Jonáš. Návrh a realizaci mobiliáře udělali studenti UMPRUM Viktória Mravčáková a Jakub Herza. Peníze na stavbu získali tvůrci díky kampani na portálu Hithit a účasti v programu V pohybu nadace Vodafone. Provozní náklady zatím platí ze svého.

Nebrání se vzniku dalších

Podobná venkovní kancelář je v metropoli zatím jediná. Autoři se ale nebrání tomu, aby se jich v Praze objevilo více. „Pokud by ji někdo chtěl mít ve svém okolí, rádi mu nabídneme plány a naše zkušenosti,“ podotýká Jonáš.

Přestože v prvních letech kancelář putovala po různých místech hlavního města, nyní už je druhým rokem v Praze 8. Podle Jonáše jde o ideální místo, městská část s umístěním dřevěné pracovny nemá problém.

„S Prahou 8 spolupracujeme nepřímo díky tomu, že můžeme být součástí Přístavu. Jsou tady zatím nejlepší podmínky, jaké jsme kdy našli. Je tu stín, zázemí baru, toalety a pěkný výhled na vodu,“ upřesňuje a doufá, že bude šance umístit sem kancelář i příští rok.

Za dobu, co pracovnu v přírodě mohou lidé využívat, nebylo nutné řešit žádný zásadní problém. Až do nedávna, kdy na ni při bouřce spadl strom.

„Přetrhl nám kabel, který někdo poté ukradl, tudíž jsme bez elektřiny a bez wi-fi. Pracovnu opravujeme po práci ve volném čase, ale doufáme, že se nám ji podaří dát do pořádku co možná nejdříve,“ doplňuje Jonáš. Podle něj je občas nutná i menší oprava. „Vlastně nás překvapuje, jak se lidé chovají k Pracovně hezky.“

Reklama

Související články

Letní stáže jsou pro studenty užitečné

Stovky letních stáží na různých pozicích a v různých městech aktuálně zdarma nabízí projekt Cesta pro mladé, který má studentům pomoci získat vědomosti...

Firma v pohybu chce rozhýbat zaměstnance

Před pár lety začaly některé evropské firmy zavádět sportovní i pohybové aktivity přímo na pracovišti s cílem snížit nemocnost a obezitu a zvýšit pracovní...

Výběr článků

Načítám