Hlavní obsah

Velké pracovní stoly podporují neférové jednání a podvádění

Velká pracovna a v ní velký pracovní stůl jsou atributy, na něž si potrpí šéfové a manažeři bank či významných firem. Podle psychologů z Massachusetts tím ale dávají spíš najevo, že nejednají férově a rádi podvádějí.

Foto: Profimedia.cz

Čím větší prostor a luxus si člověk dopřeje na řídící pozici, tím méně je upřímný a čestný.

Článek

Podle jejich výzkumů totiž platí i opačný vztah. Lidé, kteří usednou za velký pracovní stůl, jsou sváděni k neférovému jednání. A podvádějí častěji než za stolem malým.

Prostředí nás ovlivňuje

„V každodenním pracovním a životním prostředí jsou naše psychické postoje mimoděk ovlivňovány tím, co nás obklopuje. Sedala v našich autech, nábytek na pracovišti a kolem nás, dokonce i firemní chodby přímo ovlivňují sklony k nečestnému jednání v našem každodenním životě,“ tvrdí profesor Andy Yap ze soukromé vysoké školy Massachusetts Institute of Technology.

Platí to i o autech

Týká se to však nejen pracovních stolů. Čím větší prostor a luxus si člověk dopřeje na řídící pozici, tím méně je upřímný a čestný. Platí to dokonce i o sedadlech za volantem. Nejluxusnější vozy s velkými sedadly pro řidiče jsou totiž mnohdy parkovány v rozporu s dopravním značením a nejčastěji porušují předpisy. Podle autorů studie je také možné, že nečestní a morálně prohnilí lidé si častěji kupují podobné vozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám