Hlavní obsah

V Plzeňském kraji díky lidem z EU přibývá pracovníků z ciziny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Výhradně díky růstu počtu zaměstnanců z EU a Evropského hospodářského prostoru opět vzrostl v Plzeňském kraji celkový počet legálních zahraničních zaměstnanců. Ke konci listopadu jich v regionu pracovalo 15.069, o 144 více než minulý měsíc. Meziročně jejich počet vzrostl o 575 lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitelka jazykové školy v Praze Hana Friedlová při jazykové zkoušce cizinců.

Článek

Dále se předpokládá úbytek zaměstnanců ze třetích zemí, počet občanů EU a EHP bude mírně růst. "Podniky dávají přednost lidem z EU,! řekl Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce. Počet zahraničních dělníků roste od února, předtím 13 měsíců klesal.

Zaměstnanců ze třetích zemí od ledna 2009 trvale ubývá. Jen za listopad se jejich počet v Plzeňském kraji meziměsíčně snížil o 57 na 1137. Proti listopadu 2009 je to pokles o více než 1800 pracovních povolení. Největší nárůst registrovaly úřady práce v roce 2008. Počet nelegálních cizinců ze třetích zemí bez povolení dosahuje podle odhadů cizinecké policie v Plzeňském kraji několik stovek.

Celkový počet cizinců v Plzeňském kraji kulminoval v červnu 2008, kdy jich úřady práce evidovaly přes 25 000, z toho zhruba polovinu tvořili občané třetích zemí. "Kvůli krizi předpokládáme další mírně sestupnou tendenci jejich počtu," uvedl Moravec.

V krajském městě, jež v době krize zaznamenává nejrazantnější úbytky, pracovalo ke konci listopadu legálně 9930 cizinců. Proti říjnu je to o 150 více, meziročně jde o nárůst o 720 lidí.

Podíl cizinců na pracovní síle v Plzeňském kraji činil k poslednímu listopadu 4,7 procenta a byl o téměř 0,1 procentního bodu vyšší než v říjnu. Plzeňský region, který dlouhodobě držel čtvrtou pozici, skončil už druhý měsíc po sobě hned za Prahou (9,7 pct). Předstihl tak střední Čechy (4,6 pct) a Jihomoravský kraj (4,3 pct). V Plzni činil podíl pracujících cizinců 8,8 procenta, o 0,2 procentního bodu více než v říjnu. Plzeň už je třetí v zemi ze všech českých okresů. První je dlouhodobě Mladá Boleslav (10,7 pct) a za ní Brno-město (9,2 pct). Po dlouhé době předstihla Plzeň Prahu-východ (8,6 pct). Průměr ČR je 3,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám