Hlavní obsah

V Dukovanech uspělo 34 „jaderných maturantů“ z 10 středních škol

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 17. května skončil v Jaderné elektrárně Dukovany první běh letošní Jaderné maturity. Vzdělávací projekt studenty seznámil s chodem jaderné elektrárny a na závěr prověřil jejich znalosti. Kromě jiného se hovořilo i o energetické koncepci ČR a aktuálním dění v jaderné energetice.

Foto: archiv AMI Communications

Dana Drábová s jadernými maturanty v Dukovanech.

Článek

Jaderná maturita středoškolské studenty seznámila s praxí elektrárny: dozvěděli se, jak funguje reaktor, generátor či turbína, absolvovali přednášky k bezpečnosti provozu a zjistili, k čemu slouží primární a sekundární okruh či radiační ochrana.

Zkusil si odstavit reaktor

Při závěrečném testu obstáli všichni zúčastnění, králem se stal Darek Cidlinský, student Gymnázia třídy Kapitána Jaroše v Brně, nespletl se ani v jedné z dvaceti otázek.

„Bylo to skvělé, nejlepší zážitek mám z trenažéru blokové dozorny, kde jsem si vyzkoušel odstavit reaktor,“ shrnul Darek a dodal: „V budoucnu bych v Dukovanech rád pracoval jako jaderný operátor, chci se hlásit na VUT v Brně.“

Motivovace ke studiu na technice

Na druhém místě se rovněž bez chyby umístil Jakub Rösler z Gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského v Praze. Dukovany vidí jako bezpečnou a výborně fungující elektrárnu, po septimě se chystá studovat na ČVUT. „Jaderná maturita mě hodně namotivovala a posunula dál. Zajímá mě víc elektrotechnika než jádro. Ale rozhodně by mě to tu bavilo,“ zamyslel se.

Monika Šašková, studentka Gymnázia ve Velkém Meziříčí, obsadila třetí místo, spletla se v jediné otázce. Jejími nejoblíbenějšími předměty jsou matematika, fyzika a výtvarná výchova. V příštím školním roce se chce přihlásit na jadernou fakultu ČVUT a ráda by získala stipendium z programu Vysokoškolák. Stáž na jaderné elektrárně ji nadchla:

„Umím si představit, že bych tu pracovala. Oproti jiným zdrojům mě jaderná energetika fascinuje. Něco pro mě bylo opakování, ale dozvěděla jsem se i nové informace. V Dukovanech mě nejvíc zaujala celková monumentalita elektrárny. Reaktory, strojovna, to všechno působí velmi silným dojmem.“

Informace, ke kterým se běžně nedostanou

Dukovanskou Jadernou maturitu letos složí přes sedmdesát studentů z více než dvaceti středních škol. Nyní skončil první běh, další se chystá na druhý týden v červnu.

„Jaderná maturita studentům poskytne informace, k nimž se běžně nedostanou. To jim umožní snadnější volbu budoucího vysokoškolského a později i profesního uplatnění. Zážitky a zkušenosti, které tu získali, jim pomohou lépe využít poznatky o jaderné energetice,“ uvedla po skončení své besedy se studenty předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám