Hlavní obsah

V ČR funguje 300 dětských skupin, některé i jako vítaný firemní benefit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku funguje už 300 dětských skupin, do nichž mohou rodiče dát své malé děti na hlídání. Za poslední rok přibyly dvě stovky. Pro předškoláky je v nich celkem 3913 míst. Loni v dubnu ministerstvo práce evidovalo stovku zařízení se 1455 místy. Podle mluvčího resortu Petra Habáně přibývá firemních dětských skupin, rodiče je berou jako vítaný benefit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zájem o dětské skupiny stále roste. Pomáhají rodičům lépe sladit práci a starost o rodinu. Díky dětským skupinám stoupá počet míst v předškolních zařízeních,” uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

O obrovském zájmu zaměstnaných rodičů o tyto skupiny již Novinky informovaly. [celá zpráva]

Mírnější požadavky než u školek

Dětská skupina, kterou může založit pro své zaměstnance podnik, škola, úřady, nezisková organizace, radnice či církev, se postará o dítě od jednoho roku až do nástupu do školy. Může v ní být maximálně 24 chlapců a děvčat. Na jednu vychovatelku připadá nejvýš šest dětí.

Provozovatel musí mít plán výchovy a péče a zajistit vhodné prostory a personál. Požadavky jsou ale mírnější než u školek. Provozovatel určuje také výši úhrady nákladů za péči o dítě, s rodiči uzavírá smlouvu. Rodiče i zřizovatelé mohou mít daňové zvýhodnění. Ministerstvo práce už dříve odhadlo náklady na zřízení skupiny zhruba na půl miliónu korun, s podobnou částkou počítalo i na roční provoz.

Resort má od loňska projekt, díky němuž chce počet skupin rozšířit. V krajích má poradkyně, které mají zájemcům o založení a provozování dětské skupiny poskytnout přesný návod a pomoc. Nabízejí i semináře a vzdělávání.

Prezidentovo veto zákon nezastavilo

Zákon o dětských skupinách poslanci prosadili přes veto prezidenta Miloše Zemana. Zásluhu na přijetí normy si pak připisovaly opoziční i vládní strany. ODS poukazovala na to, že novou službu navrhl jako první před lety její tehdejší ministr práce Petr Nečas. TOP 09 uváděla, že vládě návrh předložila v roce 2013 její tehdejší ministryně práce Ludmila Müllerová.

ČSSD tenkrát ještě jako opoziční strana záměr zřídit dětské skupiny původně kritizovala a odmítala, Marksová se za něj pak ale jako ministryně práce postavila a usilovně ho prosazovala.

Zákon o dětských skupinách platí od listopadu 2014. Resort službu hlídání dětí eviduje. Seznam zaevidovaných skupin i návod na jejich zřizování naleznete zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám