Hlavní obsah

V ČR chybí až 300 tisíc řemeslníků

Novinky,

Českou republiku dlouhodobě trápí nedostatek řemeslníků, podle odhadu Hospodářské komory ČR jich na trhu práce chybí až 300 tisíc. Počet uchazečů o studium učebních oborů navíc dlouhodobě klesá. Přitom manuálně zruční odborníci nemají problém najít velmi slušně placené zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Značně nedostatkovým ´zbožím´ jsou například sklenáři.

Článek

Dle údajů Českého statistického úřadu navštěvovalo v roce 2006 střední odborné školy s maturitou a střední odborné školy s výučním listem téměř 385 tisíc žáků, v loňském školním roce to bylo jen necelých 270 tisíc. I tak ale některé školy hlásí obrat k lepšímu.

„V letošním školním roce jsme do prvního ročníku přijali celkem 502 žáků, loni to bylo jen 444. Počet žáků v naší škole stoupal i v minulých letech, letos je ale nárůst vyšší. Kapacita prvních ročníků však stále není naplněna. Jsme schopni přijmout 550 až 600 žáků,“ okomentoval situaci Miloslav Janeček, ředitel pražské Střední odborné školy Jarov.

Málo žáků tam, kde je po absolventech poptávka

Podle ministerstva školství mají velký nedostatek žáků obory sklenář, montér vodovodů a kanalizací, slévač či kovář. Podobně jsou na tom i obory pokrývačské, klempířské a dlaždičské. Malý zájem je i o obory hutník, umělecký keramik, modelář, kameník nebo kamnář.

„Dlouhodobě nejmenší zájem je o obory, po kterých je na trhu práce největší hlad, konkrétně jde o učební obory tesař, pokrývač, klempíř a sklenář. Největší zájem uchazečů zaznamenávají obory instalatér, truhlář a zahradník. V posledních letech se k populárním přidaly obory podlahář a strojní mechanik,“ popsal Janeček.

„Nedostatkové jsou také obory se stavebním a strojírenským zaměřením, v oblasti služeb je situace lepší,“ připomněl Roman Pommer, viceprezident Hospodářské komory ČR a prezident Cechu obkladačů.

Až manažerské platy

Poptávka rapidně překračuje nabídku. Na kvalitního řemeslníka si tak zákazník počká nejméně půl roku.

„Nedostatek řemeslníků se datuje už do počátku 90. let, kdy začala kampaň, že všichni mladí lidé by měli mít maturitu a vysokou školu. Tento porevoluční trend pomalu opadá. Mnoho absolventů základních škol zvolí učební obor s jasným příslibem pracovního uplatnění. Firmy se o kvalitní řemeslníky přetahují a nabízejí jim mzdy i přes 50 tisíc korun měsíčně. Zkušení odborníci tak snadno dosáhnou na plat srovnatelný s odměnou vrcholového manažera,“ poznamenal Pommer.

Zavírání studijních oborů

Problém s nedostatkem řemeslníků bude mít Česko i v budoucnu, i kvůli jejich částečnému odchodu do zahraničí za ještě lepšími platovými podmínkami.

Některé školy musejí kvůli nezájmu obory zavírat. Například do učebního oboru obuvník nebo hodinář se dlouhodobě žáci nehlásí, školy jej tak přestávají vyučovat. Některé obory ale i díky legislativě zažívají renesanci.

„Vyplatilo se kupříkladu ponechat obor kominík, kdy jsme byli řadu let jedinou školou v celém Česku vyučující tento obor. Po startu povinných revizí komínů zájemců o studium výrazně přibylo a následně začala tento obor vyučovat řada dalších škol,“ doplnil Janeček.

Tuzemsko zažívá i nový trend – o řemeslo totiž začínají projevovat zájem i ženy.

„Celkem tvoří dívky zhruba 20 procent žáků naší školy. V oborech zaměřených na zahradnictví tvoří dívky většinu, kolem 75 procent. Co se týče dívek v řemeslných oborech, jedná se prozatím o jednotlivce. Mezi absolventkami už máme ale truhlářku, instalatérku či malířku a lakýrnici. Dívky vždy patří k těm nejlepším v oboru, a to i v odborném výcviku,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám