Hlavní obsah

Trh práce se začíná měnit, nezaměstnanost vzroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Situace na trhu práce se začíná pozvolna měnit, počet lidí bez práce se začne postupně zvyšovat, shodli se analytici oslovení ČTK. Příčinou měnícího se trendu je zpomalující růst ekonomiky, která vytváří méně nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti v červnu zůstala na květnových pěti procentech.

Článek

Počet nezaměstnaných klesl poprvé za deset let pod hranici 300.000, řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. To je podle něj ale zřejmě z červnových údajů jediná dobrá zpráva. Pokles počtu nezaměstnaných proti květnu byl totiž nejslabší od roku 2004.

"Trh práce se dusí v papiňáku. Dříve firmy měly hodně lidí a málo kapitálu. Dnes mají hodně kapitálu, ale nedostatek adekvátních lidí," interpretoval výsledky analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Počet nezaměstnaných už téměř nemá kam klesat

"Současná stagnace signalizuje obrat trendu. Nezaměstnanost je už tak nízká, že nemá moc prostoru k poklesu," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Volných míst prý sice ještě přibývá, ale s tím, jak ekonomika zpomalila, je jejich nárůst zanedbatelný. Naopak lidí bez práce je v porovnání s minulostí již tak málo, že jejich počet nemá mnoho prostoru k poklesu.

Na jedno místo připadá jen 1,96 uchazeče, což je nejméně od roku 1996. Zaměstnavatelé si tak nemohou vybírat a musí brát skoro každého. To jsou žně pro personální agentury a muka pro podnikový sektor, dodal.

Růst mezd se urychluje

Napětí na trhu práce už nyní znamená omezení pro další pokles nezaměstnanosti, upozornil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Počty uchazečů, kteří našli práci, v posledních měsících klesají a naproti tomu mzdy letos výrazně zrychlily. Vyšší než očekávaný růst mezd naznačil sílu zaměstnanců při vyjednávání "kompenzace" za vysokou spotřebitelskou inflaci, podotkl.

Pokud bude v čase, kdy odbory zasednou na podzim k vyjednávacímu stolu inflace stále vysoko, bude možnost vyššího požadovaného růstu mezd ze strany pracovníků velice reálná, připomněl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Pro ČNB to podle něj bude jasný znak toho, že je potřeba zvednout sazby.

Na přelomu roku nezaměstnanost o procento vyšší

Výhledu pro ekonomiku na druhé pololetí odpovídá opětovný nárůst počtu nezaměstnaných, odhadl Vlk. Míra nezaměstnanosti by se tak podle něj kolem přelomu roku mohla opět vyhoupnout nad šest procent. "Zdá se velmi pravděpodobné, že červen vytvořil počtu nezaměstnaných na delší dobu dno," poznamenal Sobíšek.

Harmonizovaná míra nezaměstnanosti, kterou zpracovávaná Eurostat pro mezinárodní srovnání, činila v Česku v červnu 4,1 procenta. Nejvyšší podíl lidí bez práce podle dostupných informací vykázalo Slovensko s 10,4 procenta a Španělsko s 9,8 procenta. Na opačné straně bylo Dánsko s 2,5 procenta.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost klesla na pět procent

Květnová nezaměstnanost klesla na pět procent. V meziročním srovnání je o 1,4 procenta nižší. Podle pondělních údajů ministerstva práce a sociálních věcí...

Výběr článků

Načítám