Hlavní obsah

Třetině tuzemských firem chybí odborníci na IT

Více než třetina tuzemských firem se potýká s nedostatkem odborníků na informační a komunikační technologie. Největší nedostatek kvalifikovaných sil je v sektoru finančních služeb, technologií, médií a telekomunikací a ve veřejném sektoru.

Foto: Profimedia.cz

Největší absence odborníků je v oblasti vývoje informačních systémů.

Článek

Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte mezi řediteli útvarů IT ve firmách.

Podle průzkumu je největší absence odborníků zejména pro činnost v oblasti vývoje informačních systémů (19 procent) a v oblasti řízení informačních a komunikačních (ICT) projektů (17 procent).

Hlavním tématem pro IT ředitele přitom bude v příštím roce i nadále optimalizace nákladů, což se nejčastěji projeví pozastavením investic a omezením čerpání externích služeb.

Největší škrty ve veřejném sektoru

Rozpočty na ICT nejvíce poklesnou v organizacích veřejného sektoru, kde snížení rozpočtu očekává 57 procent subjektů, a v energetice, kde s úsporami počítá 62 procent firem. Nejmenší pokles je naopak očekáván v sektoru finančních služeb.

"Pro většinu organizací nejsou nejhorší časy z pohledu tlaku na snižování nákladů v souvislosti s ekonomickou krizí ještě zcela zažehnány. Většina ředitelů IT je stále nucena realizovat více za méně. Z tohoto vyplývá, že následující rok nebude ideálním obdobím pro velké investice do nových technologií," uvedl Zdeněk Křížek z Deloitte.

Nejaktuálnějším technologickým trendem jsou pro firmy mobilní aplikace. Jejich zavedení plánuje 80 procent organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám