Hlavní obsah

Třetina Čechů čelí diskriminaci kvůli věku

Právo, kil

Diskriminace na trhu práce kvůli pohlaví, rodinnému stavu nebo věku je sice v České republice zakázaná, což ale neznamená, že k ní nedochází. Největším hendikepem už není jako v minulosti pohlaví, černou listinu vedou padesátníci, lidé se zdravotními problémy a zaměstnanci s dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Padesátníci hledají novou práci jen s obtížemi.

Článek

Jak ukázala anketa uspořádaná pracovním portálem Profesia.cz, nejčastěji se Češi potýkají s diskriminací kvůli svému věku. Takovou zkušenost si odneslo při hledání práce nebo ze situace na pracovišti 34 % respondentů.

Firmy se zbavují nemocných

Ruku v ruce s diskriminací kvůli věku jde i diskriminace kvůli zdravotnímu stavu, s níž se setkalo 16 % účastníků ankety. „Firmy se obávají nejen zhoršujícího se zdravotního stavu starších zaměstnanců, ale i případných zdravotních omezení či komplikací lidí, kteří v minulosti prošli nějakým závažným onemocněním,“ upřesňuje Zuzana Lincová, ředitelka portálu Profesia Česká republika.

Někde vadí i děti

Na diskriminaci kvůli dětem si stěžuje 13 % účastníků, či spíše účastnic ankety. Řešením pro mnoho žen s malými dětmi by byly zkrácené pracovní úvazky nebo flexibilní pracovní doba, ty se ale v Česku moc nenosí. Nicméně pouze 8 % respondentů se setkalo s diskriminací kvůli pohlaví, která brání ženám získávat odpovídající uplatnění na pracovním trhu.

Prolomit „skleněný strop“

Evropská unie chce prolomit „skleněný strop“, který brání ženám ve vstupu do nejvyšších pater managementu, směrnicí. Do roku 2020 by podle ní mělo ve vedení firem kotovaných na burze být 40 % žen. Tady se ale u nás blýská na lepší časy. Zatímco v roce 2009 působilo na nejvyšších manažerských postech největších českých firem 22 % manažerek, v roce 2014 to již bylo víc než 30 %. Nicméně jen šesti procentům velkých tuzemských firem šéfuje žena.

Zažili jste diskriminaci v práci nebo při hledání práce?

Ano, kvůli zdravotnímu stavu16 %
Ano, kvůli rase9 %
Ano, kvůli pohlaví8 %
Ano, kvůli dětem13 %
Ano, kvůli věku34 %
Osobně nikoli12 %

Zdroj: Profesia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám