Hlavní obsah

Těžký život začínajících podnikatelů

Novinky, kil

Začínající podnikatelé jsou z hlediska státní byrokracie v obzvláště složité situaci. Nemají v začátcích žádné zkušenosti ani administrativní zázemí a přitom musí vyplňovat stejné formuláře jako ostřílení hráči.

Foto: Profimedia.cz

Podle Tomáše Hajduška jednou zemřeme na razítka a formuláře.

Článek

„Pro menší podnikatele je kolikrát větším problémem plnit povinnosti vůči státu než uspět na trhu. Obávám se, že jednou zemřeme na razítka a formuláře. Místo toho, abychom žili v moderní elektronické společnosti, vracíme se do dob Rakouska-Uherska,“ uvedl Tomáš Hajdušek, náměstek ministerstva průmyslu a obchodu pro oblast podnikání a ochrany spotřebitele na nedávné tiskové konferenci při vyhlášení ankety Absurdita roku.

Založení firmy stále trvá dlouho

Jednou z byrokratických zátěží, na kterou přítomní upozorňovali, je zbytečně dlouhá doba, která je potřeba k založení firmy. „Problém je registrace na úřadech. Často to mladé lidi, kteří mají skvělý nápad, úplně odradí. Raději se pak jdou nechat zaměstnat a nápad nosí v hlavě. A to je škoda, “ uvedl výkonný ředitel společnosti Seznam.cz Michal Feix.

Největší potíží je pro podnikatele množství starostí, které jsou s rozběhem firmy spojeny. „Chceme podnikatelům některé starosti ubrat, a proto soutěž podporujeme,“ uvedl Tomáš Hruška, Senior manager pro Indirect, malé a střední firmy.

Velký kus odříkání

„Myslíme, že pustit se v dnešní době do podnikání vyžaduje velký kus odříkání. Jsme rádi, že můžeme být partnerem soutěží Firma roku a Živnostník roku, jež oceňují lidi, kterým se mnohdy z ničeho podařilo postavit něco obdivuhodného,“ řekl Jan Novotný, ředitel komerčního bankovnictví společnosti GE Money Bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám