Hlavní obsah

Temelín pořádá Letní univerzitu

Právo, Vladimír Vácha

Desítky přednášek, odborné exkurze a doprovodné akce čekají účastníky tzv. Letní univerzity, kterou pro třicet pět studentů z dvanácti fakult sedmi vysokých škol a pět pedagogů pořádá Jaderná elektrárna Temelín (JETE).

Foto: Václav Brom

Účastníci Letní univerzity při jedné z přednášek.

Článek

Jak Právu řekl mluvčí JETE Marek Sviták, dvoutýdenní odborná stáž je určená pro technicky zaměřené vysokoškoláky. Vedle přednášek v ní nechybí ani besedy s experty a stáže přímo v provozu, kterým předchází odborné vstupní školení.

Od rána do večera

S výukou se začíná v 8 hodin a končí zpravidla v sedm večer a někdy i déle. Volněji budou mít studenti pouze v neděli.

„A to ještě jen někteří. Šestnáct jich ve dvou skupinách navštíví reaktorový sál. Ostatní si budou moci od energetiky na chvilku odpočinout a načerpat síly na druhý náročný týden,“ charakterizoval část programu organizátor Letní univerzity Pavel Šimák.

Na konci přijdou testy

Dodal, že získané znalosti budou muset účastníci stáže prokázat během vědomostního testu. Jeho úspěšné složení je podmínkou pro převzetí diplomu o absolvování Letní univerzity.

Některým studentům může Letní univerzita otevřít dveře k zaměstnání u největší tuzemské energetické společnosti, neboť Skupina ČEZ budoucí zaměstnance dlouhodobě aktivně vyhledává.

Každý druhý absolvent má šanci

„Přibližně každý druhý absolvent Letní univerzity najde uplatnění ve společnosti ČEZ. Možná i proto je zájem o účast na Letní univerzitě na Temelíně, ale i v Dukovanech mimořádný,“ podotkl Šimák s tím, že letos se na Letní univerzitu přihlásilo téměř 160 zájemců, ale účastnit se je může jen pětina s nejlepšími výsledky. Ti musí splnit stejná kritéria jako zaměstnanci jaderné elektrárny, a to včetně absolvování psychotestů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám