Hlavní obsah

Studentům pomáhají internetové aplikace

Právo, kil

Ani „svatý týden“ před maturitou nemusí odloučit studenty od jejich tabletů a počítačů. Informační technologie v podobě specializovaných webů či výukových aplikací se totiž pro generaci „digitálních domorodců“ stávají nástrojem, jak efektivně mobilizovat znalosti v časovém presu před maturitou a přijímačkami na vysoké školy.

Foto: Profimedia.cz

Studenti stále více využívají tablety při přípravě ke zkouškám.

Článek

Studenti ostatně stále více využívají počítače, tablety a chytré telefony k přípravě ke zkouškám. Příkladem je angličtina, kterou si letos pro jarní část maturity vybralo po povinné češtině nejvíce maturantů, zhruba 55 %.

Online portály dohánějí učebnice

„I když preferovaným zdrojem pro přípravu k maturitě jsou stále ještě pro 45 % studentů tištěné učebnice, specializované online portály se k nim se svými 37 % velmi rychle blíží,“ říká Josef Holík ze společnosti Fraus Media, která k danému tématu uspořádala anketu mezi středoškolskými učiteli. V ní učitelé přiznávají, že některé elektronické zdroje – například portály Nová maturita.cz či Help for English.cz – již sami zařadili do výuky v rámci předmaturitní přípravy.

Prohloubit aktivní znalost jazyka

Za slabá místa jsou u maturantů z angličtiny tradičně považovány části, ve kterých se ověřuje porozumění textu a poslech. Jak potvrdila uvedená anketa, tato část maturity je pro 45 % z nich nejtěžší. Podle středoškolských učitelů angličtiny je recept k nácviku poslechu a porozumění jednoznačný. Vzhledem k obtížné dostupnosti rodilých mluvčích se přes 90 % respondentů v anketě shodlo, že nejschůdnějším řešením je co nejvíce poslouchat videa a audia v angličtině.

Nakladatelé garantují kvalitu

Dostupné elektronické výukové zdroje se nicméně výrazně liší svou kvalitou. Mezi ty ověřené zcela jistě patří materiály z dílny učebnicových nakladatelů.

Příkladem může být podle Luďka Holého, učitele angličtiny na Střední odborné škole obchodu, užitého umění a designu v Plzni, progresivní metoda výuky angličtiny pro tablety a počítače Language Chapters.

„Doporučuji svým studentům Language Chapters k samostudiu, protože díky videím a cvičením si lze s aplikací velmi efektivně utřídit slovní zásobu a fráze frekventovaných témat, jako je ubytování, cestování, vaření či práce,“ říká Holý.

Příprava i na vysoké školy

Online příprava se samozřejmě netýká pouze maturit a jazykových oborů, ale i dalších stupňů vzdělávání. Ověřovat svoje znalosti před přijímacími zkouškami na vybrané VŠ lze například s pomocí testovací online aplikace Tesťák.cz Nakladatelství Fragment.

„Naším záměrem bylo doplnit tištěné učebnice, které shrnují danou látku v teoretické rovině, také interaktivní on-line aplikací, která nejenom ukáže studentům, co je čeká u přijímaček, ale především po síti propojí studenty se stejným záměrem. Hodnocení si může každý porovnat s ostatními a uvidí, jaké šance by momentálně měl mezi svými vrstevníky,“ vysvětluje Pavel Nýč z Nakladatelství Fragment.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám