Hlavní obsah

Studenti hledají práci již před prázdninami

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle statistik personální agentury Grafton Recruitment roste podíl absolventů českých vysokých škol, kteří již během studia prošli praxí ve svém oboru. Meziročně se jedná o osmiprocentní nárůst. Nahrává tomu především snaha o získání kvalitního zaměstnání po ukončení studia.

Foto: Profimedia.cz

V současnosti hledá práci přibližně 29 000 absolventů všech typů škol.

Článek

„Absolventi škol patří mezi ty uchazeče o zaměstnání, kteří shánějí práci poměrně obtížně. Šanci na získání dobrého zaměstnání zvyšuje praxe během studia, znalost cizích jazyků a dobrá informovanost,“ uvedla Jitka Součková, ze společnosti Grafton.

Podle ní stále více studentů těží z toho, že je už ve školách oslovují potenciální zaměstnavatelé, případně sami ještě před ukončením studia firmám své služby nabízejí.

Počet zájemců roste

„Zhruba v 75 % případů jsou v tomto směru studenti aktivní už během studia a většina z nich si hledá práci ještě před svými posledními prázdninami. V současnosti registrujeme značný nárůst zájmu absolventů o pracovní pozici. Ve srovnání s minulým měsícem je jich třikrát více,“ říká Součková.

Podíl absolventů na celkovém počtu nezaměstnaných v České republice činí dlouhodobě více než 5 %. V současné době tak hledá práci přibližně 29 000 absolventů všech typů škol. Jejich počet přitom v posledních pěti letech stále roste, a to bez ohledu na typ školy. V případě vysokoškoláků se dokonce ve srovnání s rokem 2009 uvádí nárůst nezaměstnaných absolventů o 235 %.

Zájem je hlavně o informatiky

Mezi nejžádanější profese dlouhodobě patří informatici, především programátoři a vývojáři, dále konstruktéři, procesní inženýři, technologové a techničtí odborníci na logistiku či obchodníci s technickými produkty. Z oblasti marketingu to jsou ještě vícejazyční uchazeči do center sdílených služeb a obecně vzato zkušení obchodní specialisté.

Jazyky jsou stále slabinou

Zaměstnavatelé se shodují i v tom, že spektrum studijních oborů dnes více méně pokrývá poptávku po daných profesích, nedostatek vidí hlavně ve schopnostech absolventů uplatnit teoretické znalosti v praxi. Zároveň u nich postrádají i dostatečnou jazykovou vybavenost. Přitom i na technických pozicích je dnes už angličtina naprostým standardem a znalost druhého jazyka znamená velkou výhodu.

Slevit z požadavků

Co tedy odborníci radí absolventům, kterým se nedaří sehnat práci? „Slevte ze svých požadavků a zaměřte svou pozornost na menší společnosti. Naučte se další jazyk, absolvujte rozvojové kurzy, využívejte neplacených stáží. A rozhodně nečekejte, až vám někdo práci nabídne. Oslovte firmy přímo a pošlete jim své strukturované CV s dobře vypracovaným motivačním dopisem,“ doporučuje Jitka Součková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám