Hlavní obsah

Stovky lidí v nouzi dostanou šanci najít zaměstnání

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 700 sociálně vyloučených osob z Moravskoslezského kraje dostane díky regionálnímu projektu pobočky Úřadu práce v Ostravě šanci na návrat do běžné společnosti. Projekt nese název Příležitost dělá zaměstnance.

Foto: ÚP ČR

Práci díky projektu našel například i Jiří Zrník. Na snímku se zaměstnankyní ÚP ČR Miroslavou Horváth.

Článek

Podstatou projektu je individuální a skupinové poradenství šité na míru konkrétním klientům. Během 58 hodin vzdělávání účastníci absolvují motivační kurz, kurz finanční gramotnosti, základy pracovního práva a výuku základních počítačových dovedností.

Tyto aktivity doplňují rekvalifikační kurzy, pracovní diagnostika s psychologem či práce na zkoušku.

Osobní kontakt s klienty

„Kromě rekvalifikací zajišťujeme všechny kurzy vlastními zaměstnanci Úřadu práce ČR. Vedle finančních úspor je výhodou možnost zajistit odpovídající kvalitu náplně kurzů a v neposlední řadě i osobní kontakt s klienty, které tak máme šanci během výuky mnohem lépe poznat. Práce s lidmi v obtížné životní situaci vyžaduje individuální, intenzívní a komplexní přístup,“ řekla vedoucí oddělení projektů EU z ostravské pobočky Lucie Norysová.

Kurzy hodnotí kladně i účastníci. „V počítačovém kurzu mi pomohli s přípravou životopisu. Dozvěděl jsem se, které věci jsou při prezentaci nejdůležitější a jak přesně si mám upravit ten svůj. Nejvíce se mi ale líbil kurz o financích, kde jsme řešili oddlužení a exekuce,“ popsal své zkušenosti jeden z účastníků Jiří Zrník.

Stovka už pracuje

Prioritou projektu nicméně zůstává najít klientům vhodné zaměstnání. „Využíváme k tomu nejen databázi volných pracovních míst, ale také aktivně oslovujeme zaměstnavatele, zjišťujeme jejich potřeby a vytipováváme pro ně vhodné zaměstnance,“ vysvětlila praxi manažerka projektu Petra Paquet.

Do práce již nastoupilo přes sto účastníků projektu. Nejčastěji jako dělníci ve výrobě, úklidoví pracovníci, strážní nebo pracovníci v sociálních službách.

Mezi zaměstnané klienty patří i Jiří Zrník. Dříve šest let nezaměstnaný a zadlužený klient nastoupil na společensky účelné pracovní místo a našel uplatnění jako prodavač a pomocná síla ve výrobě.

„Jsem rád za tuto práci. I přes exekuci mám teď více peněz, než když jsem byl na dávkách. Rozdíl jsou zhruba tři tisíce korun, což člověk pozná. Navíc můj otec si váží toho, že pracuji, a podporuje mě,“ uvedl.

Někteří nemají ani praktického lékaře

Poradenství ale neobnáší jen nabídku zaměstnání. Pracovníci projektu mají pomáhat lidem řešit jejich složitou bytovou situaci, výmazy z rejstříků trestů, dokumenty pro úřady nebo zajištění lékaře.

Setkávají se i s tím, že klienti nemají praktického lékaře, a nemá jim tak kdo vyřídit prohlídku při nástupu do zaměstnání či pro účely rekvalifikačního kurzu.

Projekt spolufinancuje Evropský sociální fond a státní rozpočet ČR. Úřad práce má v jeho rámci k dispozici celkem 81 miliónů korun. Doba jeho realizace je od února 2016 do července 2019.

Reklama

Související články

Úřad práce loni odňal přes 2300 dávek

Od loňského ledna do prosince provedli zaměstnanci úřadu práce (ÚP ČR) téměř 96 tisíc sociálních šetření a skoro 65 tisíc šetření v místě, celkem 160 710...

Výběr článků

Načítám